Συνταγές για καναπεδάκια

Πάρτι χωρίς καναπεδάκια δεν γίνεται. Γι’ αυτό κι εμείς σας… βάζουμε διάφορες ιδέες για ιδανικούς συνδυασμούς. Παίρνετε διάφορα είδη ψωμιού για τοστ (σταρένιο, ολικής άλεσης, πολύσπορο), κόβετε τις φέτες με κουπ πατ ή μαχαίρι σε μικρά τετραγωνάκια και φτιάχνετε καναπεδάκια διάφορων γεύσεων.

Καναπέ με κασέρι

Κόβετε το τυρί σε ισομεγέθη στενόμακρα κομμάτια λεπτά. Τοποθετείτε επάνω σε κάθε φετίτσα ψωμιού ένα φετάκι τυρί και γαρνίρετε τα δύο πλάγια  κατά μήκος με ψιλοκομμένη μορταδέλα ή σαλάμι, ψιλοκομμένη ελιά και αγγουράκι τουρσί.

 

Καναπέ με τυρί Ροκφορ

Λιώνετε με πιρούνι το ροκφόρ και το δουλεύετε με λίγο φρέσκο βούτυρο να γίνει σαν κρέμα. Αλείφετε την επιφάνεια του ψωμιού με το μείγμα αυτό και τοποθετείτε στο κέντρο ένα φετάκι από αγγουράκι τουρσί με μία κάπαρη.

 

Καναπέ με μπρι

Απλώνουμε επάνω σε βουτυρωμένα κρακεράκια μπρικ, κόβουμε από ελιά φιγούρες χαρτιών (μπαστούνια) και σχηματίζουμε τραπουλόχαρτα..

 

Καναπέ με αυγό και κάπαρη

Ετοιμάζουμε φετάκια ψωμιού ή κρακεράκια. Βράζουμε μερικά αυγά, σφιχτά, τα καθαρίζουμε με προσοχή και τα κόβουμε σε λεπτά στρογγυλά φετάκια. Τοποθετούμε ένα φετάκι αυγού επάνω σε κάθε ψωμάκι, και στο κέντρο του αυγού, ένα στρογγυλό φετάκι από αγγουράκι τουρσί και από πάνω μια κάπαρη. Γύρω γύρω ρίχνουμε λίγο ψιλοκομμένο σαλάμι.

 

Καναπέ με ζαμπόν

Διπλώνουμε το ζαμπόν σε μικρά χωνάκια και τα γεμίζουμε με μαγιονέζα ή φρέσκο βούτυρο, στο έχουμε προσθέσει λίγο ψιλοκομμένο αυγό και αγγουράκι τουρσί (προαιρετικά). Τοποθετούμε το χωνάκι πάνω σε βουτυρωμένο ψωμάκι.

 

2ο καναπέ με ζαμπόν

Επάνω σε βουτυρωμένο κρακεράκι τοποθετούμε μια φέτα ζαμπόν, ίση με το μέγεθος τους κράκερ. Κόβουμε από φέτες παντζαριών, μικρές φιγούρες τραπουλόχαρτών, πχ κούπα ή από ελιά σχήμα μπαστουνιών, και σχηματίζουμε τραπουλόχαρτα με το καναπέ.

Καναπέ με σαλάμι 1

Τοποθετούμε επάνω σε κάθε ψωμάκι ή κρακεράκι μια στενόμακρη λωρίδα σαλάμι. Στα πλάγια βάζουμε μια μικρή φέτα ελιά, λίγο ψιλοκομμένο ασπράδι αυγού και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

Καναπέ με σαλάμι 2

Τοποθετούμε επάνω σε κάθε ψωμάκι μια στρογγυλή φετίτσα σαλάμι (κόβουμε το σαλάμι στρογγυλό και το περίσσευμα το ψιλοκόβουμε και το χρησιμοποιούμε για γαρνίρισμα στα άλλα είδη των καναπέ). Γύρω γύρω βάζουμε μια γιρλάντα από ψιλοκομμένο ασπράδι αυγού και σε 2-3 μεριές της γιρλάντας από 1 κομματάκι ελιά.

 

Καναπέ με μορταδέλα

Ετοιμάζετε τα φετάκια ψωμιού ή τα κρακεράκια. Παίρνετε ένα- ένα φετάκι και το ακουμπάτε επάνω σε φέτες μορταδέλας ανάποδα (δηλαδή το αλειμμένο μέρος του ψωμιού να ακουμπά στη μορταδέλα). Με μυτερό μαχαίρι κόβετε γύρω γύρω τη μορταδέλα ώστε να μείνει μια φέτα κολλημένη στο ψωμί, ακριβώς ίση με τη φετίτσα του ψωμιού. Γυρίζετε το καναπέ και με ένα λεπτό χωνάκι (κορνέ) σχηματίζετε γύρω γύρω στην άκρη μια λεπτή γιρλάντα με βούτυρο ή κρεμώδες τυρί. Έπειτα γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ντομάτα.

 

Καναπέ με γαλοπούλα

Επάνω σε αλειμμένα με βούτυρο ψωμάκια τοποθετείτε ένα μικρό φύλλο μαρουλιού . Επάνω στο μαρούλι βάζετε ένα κομματάκι γαλοπούλας βραστής. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε από πάνω μία λεπτοκομμένη φετούλα από ντομάτα.

 

Με μους από ζαμπόν:

Χτυπάτε στο μπλέντερ 250 γρ. ανθότυρο και 250 γρ. μανούρι, με 5 φέτες ζαμπόν μπούτι. Στη συνέχεια, βάζετε από 1 κουταλιά μους σε σχήμα πομπέ πάνω από κάθε φετάκι ψωμιού.

 

Με κατσικίσιο τυρί:

Ραντίζετε τις φέτες με αρωματισμένο ελαιόλαδο και από πάνω βάζετε κατσικίσιο τυρί.

 

Με αυγοτάραχο:

Αλείφετε τις φέτες με λίγο φρέσκο βούτυρο και από πάνω βάζετε μία φέτα αυγό σφιχτό, αυγοτάραχο και λίγες σταγόνες λεμονιού.

 

Με φιλέτα σαρδέλας:

Αλείφετε τα φετάκια ψωμιού με πάστα αντζούγιας και τοποθετείτε στο κέντρο 1 λωριδίτσα από φιλέτο σαρδέλας ρολαρισμένη (σε σχήμα σαλιγκαριού)

Με μοτσαρέλα και ντομάτα:

Βάζετε στα ψωμάκια του τοστ 1 λεπτή φέτα μοτσαρέλα, κομμένη στο σχήμα του ψωμιού, και από πάνω βάζετε 1 φέτα ντομάτα και 1/2 μαύρη ελιά (χωρίς κουκούτσι).

Με σολομό:

Αλείφετε τετράγωνα ψωμάκια του τοστ με αλατισμένο βούτυρο, καλύπτετε με 1 μικρή φέτα σολομού, ραντίζετε με χυμό λεμονιού και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνηθο.

Μικρά σάντουιτς:

Παίρνετε στρογγυλά ψωμάκια (πολύσπορα ή σίκαλης) και τα γεμίζετε με διάφορα πεντανόστιμα υλικά.

Με ροκφόρ, αχλάδι και καρύδια:

Κόβετε αχλάδια σε λεπτές φέτες και τα μαρινάρετε για 5 λεπτά σε κόκκινο κρασί. Στο μεταξύ, χτυπάτε στο μίξερ ροκφόρ με καρύδια και λίγο κρασί (ανά 300 γρ. ροκφόρ, 50 γρ. καρύδια, 4 κουταλιές κρασί), μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κατόπιν, αλείφετε τα ψωμάκια με λεπτή στρώση του μείγματος, απλώνετε τις φέτες αχλαδιού και κλείνετε τα σάντουιτς. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, ψήνετε τα σάντουιτς σε προθερμασμένο γκριλ για 7 λεπτά περίπου, μέχρι τα ψωμάκια να ροδοκοκκινίσουν.

Με προσούτο και παρμεζάνα:

Αλείφετε τα ψωμάκια με λίγο βούτυρο και τα γεμίζετε με 1 φέτα προσούτο, 1 λεπτή φέτα παρμεζάνα και 2 φύλλα ρόκας.

Με τόνο:

Αλείφετε τα ψωμάκια από τη μία πλευρά με μαγιονέζα και από την άλλη με λίγη μουστάρδα και τα γεμίζετε με τόνο (σε νερό) καλά στραγγισμένο.

Στρώνετε επάνω σε κάθε ψωμάκι μια στρώση ρωσικής σαλάτας και στο κέντρο τοποθετείτε ένα κομματάκι από βραστό στήθος κοτόπουλου.