Θυμάστε όταν ήσασταν μικροί και διασκεδάζατε ζωγραφίζοντας με ξυλομπογιές; Θυμάστε την χαρά της δημιουργίας και την ανάγκη να τα δείχνετε στους γονείς σας; Με αφορμή την νέα σχολική χρονιά και το γεγονός ότι τα παιδιά θα χρειαστούν νέα υλικά, όπως μπλοκ, μολύβια και ξυλομπογιές, σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τη χρησιμότητα της ζωγραφικής στην ανάπτυξη των παιδιών.

Όταν τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη ζωγραφική, σχεδιάζουν ακανόνιστες γραμμές και αργά αργά προσπαθούν να δημιουργήσουν πασχίζοντας να βρουν έναν ρυθμό. Και σιγά σιγά αυτός ο ρυθμός παρασύρει και το υπόλοιπο σώμα τους, με αποτέλεσμα η ζωγραφική να γίνεται πάθος. Ακόμα και αν στην αρχή φαίνονται μουτζούρες.

Η ζωγραφική για τα παιδιά από την ηλικία των 18 μηνών μέχρι την ηλικία των 7 βοηθά:

  • Στην ανάπτυξη των μυών του, καθώς τις πρώτες φορές δεν μπορούν να ζωγραφίσουν εκεί που ακριβώς θέλουν και δυσκολεύονται.
  • Στην φαντασία του. Όλα όμως είναι θέμα συνήθειας, και μετά οι μουτζούρες εξελίσσονται σε κάποιο σχήμα. Αυτή είναι η στιγμή που η φαντασία των παιδιών ανθίζει, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν «όρια».
  • Στο να καταλάβει γρηγορότερα τον κόσμο γύρω του. Ρεαλιστικές αναπαραστάσεις, με αναλογίες, εμπνευσμένες από την καθημερινότητα του.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι:

– Να το αφήσετε να πάρει πρωτοβουλίες και να σχεδιάσει όπως του αρέσει, ακόμα και αν κάνει λαθάκια. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως το παιδί θα βελτιωθεί σιγά σιγά.

– Να το εμψυχώνετε ώστε να δημιουργεί περισσότερο και να κολλήσετε τις ζωγραφιές του στο ψυγείο ή ακόμα και να κάνετε συλλογή με τις ζωγραφιές του. Αυτό θα τονώσει την αυτοπεποίθηση του.

– Να κάνετε την ζωγραφική συνήθεια. Στην αρχή, μέχρι να καθιερωθεί το πρόγραμμα μπορείτε να ζωγραφίζετε μαζί του και έτσι να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί και βελτιώνετε την σχέση κατανόησης μεταξύ σας. Σίγουρα, θα το λατρέψει!