Τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να εκτιμάμε περισσότερο αυτό το φιλικό στον ουρανίσκο κρασί. Γιατί το λέμε φιλικό; Γιατί σε αντίθεση με τα λευκά ή κόκκινα κρασιά που έχουν μάλλον αυστηρότερη ετικέτα στα ματσαρίσματα με εδέσματα, τα ροζέ είναι all around players. Σίγουρα ισχύουν οι γενικοί κανόνες με τα γλυκά – ξηρά κρασιά αλλά σε όλα τα υπόλοιπα είναι πιο χαλαρά τα πράγματα.

  1. Συνδυάζονται εύκολα

Τον πρώτο λόγο τον αναφέραμε είδη. Δε θα σας προβληματίσουν με τους συνδυασμούς. Ταιριάζουν εύκολα με τα περισσότερα εδέσματα εκτός ίσως από τα κυνήγια. Για το κυνήγι μείνετε καλύτερα στα μεγάλα κόκκινα.

2. Γίνονται από κόκκινα σταφύλια

Το χρώμα στο κρασί το δίνει η φλούδα του σταφυλιού και όχι ο χυμός του. Γι’ αυτό μπορείτε να πιείτε τα περίφημα blanc des noirs στη Γαλλία, δηλαδή λευκό κρασί από κόκκινο σταφύλι. Οι οινοποιοί αφήνουν φλούδα της κόκκινης ποικιλίας στη ζύμωση αλλά την απομακρύνουν εγκαίρως πριν το κρασί γίνει κόκκινο. Έτσι έχουμε το σώμα και τη δομή κόκκινου κρασιού αλλά ροζ χρώμα. Πλέον κάποιοι οινοποιοί φτιάχνουν ωραιότατα πολυποικιλιακά ροζέ συνδυάζοντας λευκές και κόκκινες ποικιλίες με πραγματικά εξαιρετικά αποτέλεσματα.

  1. Πολλά εξαρτώνται από την ποικιλία του κόκκινου

Αν αγαπάτε τις φρουτώδεις νότες, τα ροζέ που προέρχονται από syrah θα σας ενθουσιάσουν.  Αν τα θέλετε πιο φρουτένια αναζητήστε αυτά που προέρχονται από Grenache και Pinot Noir, ενώ αν τα προτιμάτε πιο έντονα αναζητήστε αυτά που προέρχονται από Cabernet. Σημαντικό να σέβεστε τη θερμοκρασία τους. 3-13ο C ανάλογα με την ποικιλία.

  1. Τι να σερβίρετε

Σαλάτες και ειδικά πλούσιες σαλάτες, όπως μια νισουάζ ή και ντάκο. Σολωμό, γαρίδες και τηγανητά ψαράκια. Πουργούρι, κους κους, χούμους και χαλούμι. Πίτσες, σαντουϊτς και τορτίγιες χωρίς πικάντικα αλλαντικά αλλά με ευφάνταστους συνδυασμούς ψητών λαχανικών και ελαφριάς γαλοπούλας. Κι αν το έχετε μεράκι προσούτο με πεπόνι ή σύκα.