Η δημιουργία και συγκεκριμένα η διατήρηση του γκαζόν, σε άψογη κατάσταση, είναι κάτι που λογικά θα νομίζετε πως είναι χρονοβόρο και δύσκολο. Γι’ αυτό όμως είμαστε εμείς εδώ, για εσάς. Πάμε να δούμε, πως να το πραγματοποιήσετε…

Α) Σωστό χώμα

Οι ρίζες του γκαζόν χρειάζονται αέρα και χώρο για να αναπτυχθούν. Σας προετίνουμε να χρησιμοποιείτε καλά στραγγισμένο, θρεπτικό, αμμώδες και αρκετά χαλαρό χώμα που θα επιτρέπει την εύκολη επέκταση του γρασιδιού. Προτιμάμε μάλιστα, το χώμα να είναι απορροφητικό ώστε να συλλέγει νερό. Επίσης πρέπει να είναι αρκετά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ώστε να συμβάλλει στην ορθή ανάπτυξη του γρασιδιού.

Β) Σωστή ποσότητα νερού και συχνότητα ποτίσματος

Όπως όλα τα φυτά έτσι και το γρασίδι χρειάζεται ήλιο, αέρα, νερό και θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί σωστά. Ένας βασικός κανόνας για το πότισμα του γκαζόν είναι, όχι το να ποτίζουμε συχνά σε μικρές ποσότητες νερού, αλλά να ποτίζουμε περιστασιακά με μια μεγάλη ποσότητα νερού που θα φτάνει στις ρίζες.

Παρόλα αυτά, το συχνότερο πότισμα με μικρότερες ποσότητες νερού είναι κατάλληλο για το φρεσκοφυτευμένο γκαζόν.

Γ) Συνεχής λίπανση

Το γκαζόν έχει ανάγκη από διαρκή λίπανση. Είναι καλό να χρησιμοποιούμε χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και να το λιπαίνουμε διαρκώς. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο και υγιές πράσινο γκαζόν.

 

Δ) Αερισμός

Ο αερισμός «καταπραΰνει» το συμπιεσμένο χώμα και επιτρέπει τη βαθύτερη διείσδυση του νερού, συμβάλλοντας έτσι στη ανάπτυξη βαθύτερου ριζικού συστήματος. Επίσης δημιουργεί χώρο στο χώμα για τη διείσδυση αέρα, νερού και θρεπτικών συστατικών.

 

Ε) Έλεγχος ξερών χόρτων

Τα ξερά χόρτα συνηθίζουν να προσφέρουν καταφύγιο σε έντομα και να προκαλούν ασθένειες. Τα ξερά χόρτα σε μεγάλες ποσότητες δεν επιτρέπουν στο νερό και στα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στις ρίζες.

Κάντε το γρασίδι σας, πιο εντυπωσιακό από ποτέ!