Ο Πρόεδρος της Χ.Α. Παπαέλληνας Εμπορική Λτδ (υπεραγορές Άλφαμέγα), κος Ανδρέας Παπαέλληνας, κάνει παρέμβαση στη συλλεκτική έκδοση του «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» – «2018 – Ευκαιρίες και Προκλήσεις».

«Κάθε καλοπροαίρετος και αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί πολύ εύκολα να συμπεράνει ότι τα τελευταία χρόνια το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο βελτιώνεται και ακολουθεί διορθωτική πορεία. Η θετική αυτή εικόνα γίνεται αντιληπτή και από τις επιδόσεις του εμπορίου, το οποίο αποτυπώνει την πορεία της πραγματικής οικονομίας σε καθημερινή βάση. Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του εμπορίου στην Κύπρο θα πρέπει να γνωρίζει ότι το λιανικό και χονδρικό εμπόριο μαζί εργοδοτούν περίπου 70 χιλιάδες εργαζομένους. Αυτό σημαίνει ότι στη χώρα μας ένας στους πέντε εργαζομένους απασχολείται στο εμπόριο.

Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των γενικών καταστημάτων τις Κυριακές υπήρξε μια σοφή απόφαση που αποδείχθηκε ευεργετική για την οικονομία και την κοινωνία διότι δημιούργησε θέσεις εργασίας για δεκάδες χιλιάδες μισθοσυντήρητους και εξασφάλισε το εισόδημα εκατοντάδων οικογενειών σε μια δύσκολη συγκυρία.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Τα εισοδήματα για τους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο μόνο την κάθε Κυριακή ανέρχονται στο ένα εκατομμύριο, δηλαδή περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ εισρέουν κάθε χρόνο στα νοικοκυριά όλης της Κύπρου μόνο από την απασχόληση τις Κυριακές. Εύλογα κάποιος μπορεί να αντιληφθεί τα οφέλη που προκύπτουν στα κρατικά ταμεία από εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και από φορολογίες. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι παράλληλα με τη διεύρυνση του ωραρίου το κράτος έλαβε μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι οι καταναλωτές αγκάλιασαν και στήριξαν το νέο ωράριο, το οποίο είχε καθοριστική συμβολή στις προσπάθειες για ανάκαμψη της οικονομίας. Ως εκ τούτου, κατά τις δύσκολες ώρες που περνούσε η χώρα μας και η κοινωνία μας το εμπόριο λειτούργησε σαν αξιόπιστο στήριγμα της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας.

Όλα τα πιο πάνω αποτελούν κατά τη γνώμη μου το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα πρέπει να συνεχίσουμε να πορευόμαστε και την επόμενη χρονιά αλλά και μελλοντικά: Με σοβαρότητα, μεθοδικότητα, προγραμματισμό και σχεδιασμό, μακριά από τις αγκυλώσεις και τους παραλογισμούς του παρελθόντος. Οι οιωνοί για το εμπόριο είναι θετικοί και οι προβλέψεις ιδιαίτερα ενθαρρυντικές αφού ασφαλώς κανένας δεν μπορεί να περιφρονήσει τις σημαντικές επενδύσεις που έγιναν με ξένα κεφάλαια στην Κύπρο. Η πολυεθνική Lidl, ο κολοσσός H&M καθώς και ο ελλαδικών συμφερόντων όμιλος Σκλαβενίτη επένδυσαν τεράστια κεφάλαια στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνει στις τεράστιες προοπτικές του λιανικού εμπορίου στην Κύπρο, επενδύσεις οι οποίες ασφαλώς έχουν εμβολιάσει και τις τοπικές εταιρείες και συμβάλλουν στον υγιή ανταγωνισμό.

Σε ό,τι αφορά τις υπεραγορές Αλφαμέγα, το 2018 θα είναι χρονιά περαιτέρω επέκτασης, με τη λειτουργία τριών νέων υπεραγορών: Στο Κίτι, στη Λακατάμια και στην Πάφο. Συγκεκριμένα η υπεραγορά στο Κίτι αναμένεται να λειτουργήσει τον Απρίλιο. Οι υπεραγορές στη Λακατάμια και Πάφο είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσουν τον Νοέμβριο. Η υπεραγορά στην Πάφο θα είναι η δεύτερη και θα στεγάζεται στο κτήριο της πρώην υπεραγοράς Ε&S Αφροδίτη, λίγο πιο πάνω από το Kings Avenue Mall.

Όπως προανέφερα οι προοπτικές είναι θετικές γιατί οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια και ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν διαμορφώσει ένα νέο προφίλ καταναλωτή πολύ πιο απαιτητικού, που μελετά και συγκρίνει προτού ψωνίσει. Η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει και εμάς τους εμπορευόμενους να γινόμαστε ακόμη πιο σωστοί επαγγελματίες και να βελτιωνόμαστε. Εάν μας έχει διδάξει κάτι η πρόσφατη οικονομική κρίση είναι ότι η οικονομία είναι αδέκαστη και δεν χαρίζεται σε όσους παραμένουν προσκολλημένοι σε ξεπερασμένες αντιλήψεις. Αντιθέτως επιβραβεύει όσους διαθέτουν την προνοητικότητα και την ευελιξία να αντιλαμβάνονται τις νέες τάσεις και να προσαρμόζονται αναλόγως, χωρίς όμως να παρεκκλίνουν από αξίες και αρχές.

Κατά τα δύσκολα χρόνια που πέρασε η χώρα μας το λιανικό εμπόριο μαζί με τον τουρισμό είναι ίσως οι μόνοι δύο τομείς της οικονομίας που είχαν θετικό πρόσημο. Αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε και σε καμιά περίπτωση να μην επιστρέψουμε στις εποχές ενός νοσηρού προστατευτισμού που αιχμαλώτιζε το εμπόριο και τιμωρούσε τους εμπορευόμενους αλλά κατά κύριο λόγο καταναλωτές αλλά και τους εργαζομένους».