Όλα ξεκίνησαν από αγάπη για την μπίρα, αλλά και από δίψα για κάτι διαφορετικό. Δύο φίλοι, οι James Watt & Martin Dickie ίδρυσαν την εναλλακτική ζυθοποιία BrewDog τον Απρίλιο του 2007, όχι με στόχο να γίνουν πλούσιοι, αλλά πρώτα από όλα από ανάγκη για πιο έντονες γεύσεις και για πιο ψαγμένες μπίρες, κόντρα στις συνηθισμένες βιομηχανοποιημένες μπίρες που κυριαρχούσαν τότε στη βρετανική αγορά.

BEER ME!

Δεν είχαν κανένα ιδιοφυές επιχειρηματικό πλάνο, πέρα από το πάθος τους για την καλή μπίρα. Και αυτό το πάθος, όπως αποδείχθηκε, ήταν ο σίγουρος δρόμος προς την -πέρα από κάθε προσδοκία – επιτυχία. Τα πάντα έγιναν κυριολεκτικά σε διάστημα 48 ωρών. Οι δύο φίλοι νοίκιασαν ένα κτήριο στο Fraserburgh, εξασφάλισαν τραπεζικά δάνεια και επένδυσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν σε εξοπλισμό για να φτιάχνουν craft μπίρες. Έτσι ξεκίνησε μια ξέφρενη πορεία προς την κορυφή και την επιτυχία.

Στην αρχή παρήγαγαν λίγες παρτίδες μπίρας. Μάλιστα, γέμιζαν τα μπουκάλια με το χέρι και με το παλιό φορτηγάκι τους μοίραζαν την πραμάτεια τους στις τοπικές αγορές. Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει. Οι craft μπίρες άρχισαν να αποκτούν φανατικούς οπαδούς. Σύντομα, έπεισαν τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την επέκταση της επιχείρησής τους, αγοράζοντας περισσότερες δεξαμενές και μηχανήματα εμφιάλωσης. Η BrewDog κατάφερε να κυριαρχήσει στη βρετανική αγορά, ενώ τάραξε τα νερά με την Τόκιο, την πιο δυνατή μπίρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ξεκίνησε τις εξαγωγές σε Σουηδία, Ιαπωνία, Αμερική και έγινε η μεγαλύτερη ανεξάρτητη ζυθοποιία της Σκωτίας.

FANCY A BREWERY TOUR?

Στη ζυθοποιία BrewDog θεωρούν ότι η αποστολή τους είναι να κάνουν τους ανθρώπους παθιασμένους με την craft μπίρα όσο είναι οι ίδιοι. Όπως λένε, είναι δεσμευμένοι να βάζουν το πάθος, τη γεύση και την τέχνη τους στην παραγωγή μπίρας craft μπίρας μέσα στα ποτήρια των ανθρώπων. Είναι δε εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν σταματούν στιγμή να δοκιμάζουν τα όριά τους, επεκτεινόμενοι συνεχώς επιχειρηματικά. Προχώρησαν στην δημιουργία craft beer bars, εντός και εκτός Βρετανίας, ενώ πρόσφατα απέκτησαν και το δικό τους μουσείο μπίρας – ξενοδοχείο  στο Columbus του Οχάιο. To DogHouse hotel της BrewDog είναι ο ιδανικός προορισμός για κάθε πραγματικό φίλο της μπίρας.

Εντός του 2008 η σκωτσέζικη ζυθοποιία αναμένεται να εγκαινιάσει και το δεύτερο ξενοδοχείο της αφιερωμένο στη μπίρα, στο Aberdeen στην ανατολική Σκωτία. Αυτή τη στιγμή παράγει περισσότερα από 60 διαφορετικά είδη μπίρας, ενώ πλέον άρχισε να πειραματίζεται και σε άλλα είδη αλκοόλ. Μάλιστα, στα 10χρονά της, οι δύο φίλοι αποφάσισαν να αναθεωρήσουν το επιχειρηματικό τους πλάνο και να επιστρέφουν το 20% των κερδών, το 10% σε φιλανθρωπίες και το άλλο 10% στο προσωπικό της εταιρείας. Καθόλου άσχημα για μια επιχείρηση που ξεκίνησε με μοναδικό οδηγό το πάθος για καλή μπίρα. Cheers!

Στις υπεραγορές Αλφαμέγα μπορείτε να εντοπίσετε μερικές από τις καλύτερες μπίρες της BrewDog. Απολαύστε, όπως πάντα, με μέτρο!