Μισή μόλις ώρα έξω από τη Λευκωσία, λίγο πριν τα Λεύκαρα, το Κτήμα Δαφέρμου δένει αρμονικά με τη λοφώδη κοιλάδα της περιοχής, συνδυάζοντας με καλαισθησία το πράσινο των αμπελώνων με τον μοντέρνο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του οινοποιείου. Έξι μόλις χρόνια από τη λειτουργία του, το κτήμα παράγει σήμερα 100.000 φιάλες εκλεκτού κρασιού με την επωνυμία «Δαφέρμου», συνδυάζοντας κυπριακές και διεθνείς ποικιλίες με στόχο το καλύτερο δυνατό γευστικό αποτέλεσμα.

Είναι γνωστό για το «Ασύρτικο» λευκό κρασί που παράγει με βάση την ομώνυμη ποικιλία σταφυλιού της Σαντορίνης, που θεωρείται μοναδική για την αυθεντικότητα και την παράδοση που εκπροσωπεί. Είναι το μόνο τοπικής παραγωγής Ασύρτικο λευκό κρασί στην Κύπρο, το οποίο παράγεται με αλκοολική ζύμωση που γίνεται σε βαρέλια και δεξαμενή κι έπειτα παλαιώνεται σε δρύινο βαρέλι, για διάστημα έξι μηνών. Στη συνέχεια, εντός δύο μηνών γίνεται η εμφιάλωση, με την ολοκλήρωση της οποίας το μπουκάλι παραμένει άλλους τρεις μήνες στον χώρο του οινοποιείου μέχρι να είναι πλήρως έτοιμο για κατανάλωση. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του οινοποιείου, κ. Σάββα Φακουκάκη, «πρόκειται για ένα κρασί με υψηλή οξύτητα και καλό σώμα, το οποίο μπορεί να συνοδεύσει υπέροχα ψάρια, οστρακοειδή, μακαρονάδες με θαλασσινά, ακόμα και μπιφτέκια κρέατος».

Το οινοποιείο παράγει επίσης τη σειρά Δαφέρμου σε λευκό, κόκκινο και ροζέ, για τα οποία χρησιμοποιούνται διάφορες ποικιλίες. «Για την παραγωγή του λευκού κρασιού χρησιμοποιούμε την κυπριακή ποικιλία Ξινιστέρι για το αρωματικό, φρουτώδες και ελαφρύ κρασί χαμηλής οξύτητας που δίνει, το Ασύρτικο για την οξύτητα και το σώμα που προσδίδει και το Chardoney για την πολυπλοκότητα και τα αρώματά του. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί ισορροπημένο απ’ όλες τις απόψεις», εξηγεί ο κ. Φακουκάκης.

Για το λευκό της σειράς Δαφέρμου, ο κ. Φακουκάκης προτείνει κυρίως ελαφριά πιάτα με βάση το κοτόπουλο και το ψάρι, αλλά και πιάτα με τη συνοδεία άσπρων σαλτσών, καθώς «πρόκειται για ένα ειδικά δουλεμένο κρασί που ταιριάζει με μεγάλη γκάμα ελαφριών φαγητών», όπως διευκρινίζει. Μπορεί επίσης να καταναλωθεί και ως απεριτίφ, όπως επίσης και το ροζέ της ίδιας σειράς, λόγω της γλυκύτητας που του προσδίδουν ορισμένα αζύμωτα σάκχαρα που περιέχει. Σύμφωνα με τον κ. Φακουκάκη, το ροζέ ταιριάζει με ευρεία γκάμα φαγητών, αλλά ειδικότερα με ελαφριά κόκκινα κρέατα.

Το κόκκινο κρασί, εκτός από αλλαντικά και τυριά ταιριάζει και με πιο βαριά κουζίνα όπως το κυνήγι, αλλά και με μπριζόλα και με πιο βαριές σάλτσες. «Γενικότερα, όλα τα κρασιά μας έχουν φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο που να καλύπτουν όλα τα γούστα και να συνοδεύουν συνδυαστικά όλη την γκάμα φαγητών, από τα πολύ ελαφριά μέχρι τα πιο βαριά», προσθέτει ο κ. Φακουκάκης.

 

Τα κρασιά του κτήματος Δαφέρμου διατίθενται αποκλειστικά στις Υπεραγορές Αλφαμέγα. Δείτε τις προσφορές στο τελευταίο μας φυλλάδιο.