«Το κρασί είναι γεύση. Είτε διαθέτεις ειδικές γνώσεις για το κρασί, είτε όχι, μπορείς να ξεχωρίσεις ένα καλό κρασί από τη γεύση του, όπως μπορείς να ξεχωρίσεις ένα καλό φαγητό από τη γεύση του». Απλά και… κατανοητά, μας καλωσορίζει στον κόσμο του οίνου ο Σοφοκλής Βλασίδης, ιδιοκτήτης του ομώνυμου οινοποιείου.

Ο Σοφοκλής Βλασίδης γεννήθηκε το 1971 σε ένα οικογενειακό περιβάλλον συνδεδεμένο με το κρασί. Άρχισε να φτιάχνει κρασί στο Κοιλάνι, χωριό καταγωγής του παππού του και σήμερα είναι διευθυντής και οινολόγος του Οινοποιείου Βλασίδη.

Το Οινοποιείο Βλασίδη ολοκληρώθηκε το 2012 και βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα έξω από το Κοιλάνι, φημισμένο κρασοχώρι της Λεμεσού, γνωστού για τα Αφάμια, την γιορτή του τρύγου και του παλουζέ. Το κτήριο είναι δημιούργημα του αρχιτέκτονα Ηρακλή Παπαχρίστου και κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε το μεγαλύτερο μέρος του να είναι θαμμένο στο έδαφος, όπως και όλοι οι χώροι φύλαξης. Αυτό λειτουργεί απολύτως υποβοηθητικά στη διατήρηση της ιδανικής θερμοκρασίας για την συντήρηση, ωρίμανση και παλαίωση των κρασιών.

Τα κρασιά του Οινοποιείου Βλασίδη, παράγονται κατά κύριο λόγο από τις ερυθρές ποικιλίες Shiraz, Cabernet Sauvignon, και Merlot, καθώς και από τις λευκές Ξυνιστέρι και Sauvignon blanc, ενώ στους αμπελώνες του Κτήματος φυτεύτηκαν και άλλες κυπριακές ποικιλίες (Μαραθεύτικο, Γιαννούδι και Πρωμάρα).  Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες βρίσκονται στο Κοιλάνι, σε υψόμετρο που ξεκινά από τα 700 μέτρα και φτάνει στα 1000 μέτρα, στις κορυφές του βουνού Αφάμη.

Κορυφαίο ερυθρό του Οινοποιείου θεωρείται το Opus Artis, μείγμα από Μerlot από το αμπελοτόπι Καράμανος, από Cabernet Sauvignon από τον Αφάμη και Shiraz από την Κατόσιη. Ιδιαίτερα αγαπητό επίσης το ερυθρό Shiraz Vlassides, ενώ τον κατάλογο συμπληρώνουν άλλες γνωστές ετικέτες όπως  το Sauvignon Blanc Vlassides, το Cabernet Sauvignon Vlassides, το Merlot Vlassides και το Γρίφος, όχι για δυνατούς λύτες, αλλά για απαιτητικούς ουρανίσκους σε ερυθρό, λευκό και ροζέ.

Ο οινολόγος Ορέστης Τσιάκκας περιγράφει την παραγωγή κρασιού ως μία καθημερινή δημιουργία. «Είναι ένας χρόνος σκληρής εργασίας και προετοιμασίας των αμπελώνων με μοναδική ευκαιρία παραγωγής την εποχή του τρύγου. Οινοποίηση γίνεται μόνο στον τρύγο, όπου το περιθώριο λάθους πρέπει να είναι ανύπαρκτο, ούτως ώστε τα κρασιά μας να αντικατοπτρίζουν τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητάς μας», εξηγεί.

Ο Ορέστης Τσιάκκας συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση. Γεννήθηκε στην Λεμεσό το 1988. Αρχικά σπούδασε Χημεία, όμως στη συνέχεια τον κέρδισε η παραγωγή του κρασιού για αυτό και απέκτησε μεταπτυχιακό στην Γαλλία στην Οινολογία και την Αμπελουργία.

Το Οινοποιείο Τσιάκκα ιδρύθηκε από τους Κώστα και Μαρίνα Τσιάκκα το 1988. Βρίσκεται στο Πελένδρι Λεμεσού σε υψόμετρο 1000 μέτρων και οι αμπελώνες θεωρούνται από τους πιο ψηλούς στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα το Οινοποιείο διαθέτει αμπελώνες στην περιοχή Πιτσιλιάς (Μονή – Πελένδρι, Κεράμη – Φύλαγρα, Μουκλό – Πελένδρι, Αγία Κυριακή, Άγιο Ιωάννη, Πετράλωνα – Άλωνα, Αγρό, Βουνί).

Διαθέτει γηγενείς ποικιλίες, όπως Βαμβακάδα, Γιαννούδιν, Μαύρο, Πρωμάρα και Ξυνιστέρι, αλλά και ευρωπαϊκές ποικιλίες, όπως Grenache, Syrah, Cabernet, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc. Όλα τα αμπέλια είναι οργανικά με πιστοποίηση από την εταιρία Lacon, ενώ ο τρύγος γίνεται στο χέρι για την παραλαβή υψηλής ποιότητας πρώτης ύλης. Η μεταφορά των σταφυλιών γίνεται σε μικρά κιβώτια και καταλήγει σε ψυγεία για διατήρηση της ποιότητας. Η λίστα του οινοποιείου Τσιάκκας αριθμεί μία σειρά από ετικέτες όπως το Ξυνηστέρι, Πρωμάρα, Sauvignon Blanc, Ροδινός, Πορφυρός, Merlot, Cabernet Sauvignon, Γιαννούδιν, Βαμβακάδα , Κουμανδαρια και Ζιβανία.

Τα κρασιά και των δύο οινοποιείων έχουν αποσπάσει σειρά βραβείων και διακρίσεων τα τελευταία χρόνια.

Δοκιμάστε τα κρασιά των οινοποιείων Τσιάκκας και Βλασίδης στις υπεραγορές Αλφαμέγα. Παρουσίαση των οινοποιείων στο κατάστημα Έγκωμης στις 21 Δεκεμβρίου μεταξύ 17:00-20:00 και στις 28 Δεκεμβρίου στο κατάστημα Καψάλου μεταξύ 17:00-20:00.