Με 326 μέρες ηλιοφάνεια το χρόνο και τα καλοκαίρια στην Κύπρο να είναι όλο και πιο θερμά και ξηρά, είναι βέβαιο πως χρειαζόμαστε προστασία από τον ήλιο. Ιδανικά μάλιστα, θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε αντηλιακό κάθε μέρα – ακόμα και εκείνες τις μέρες που έχει συννεφιά.

Η έκθεση στον ήλιο έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο, όταν γίνεται χωρίς προστασία και χρονικά όρια, μπορεί να καταστεί επικίνδυνη. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της μείωσης του όζοντος στην ατμόσφαιρα της γης, έχει αυξηθεί η συγκέντρωση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Αυτό με τη σειρά του μεγαλώνει τον κίνδυνο βλάβης στην επιδερμίδα από τον ήλιο και πρόκλησης ακόμη και καρκίνου του δέρματος, ο οποίος αυξάνεται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και στην Κύπρο ειδικότερα.

Τα αντηλιακά οχυρώνουν το δέρμα μας έναντι της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας (UV), διατηρώντας την πιο νεανική και προπάντων παρέχοντας προστασία από επώδυνα εγκαύματα που μελλοντικά μπορούν να εξελιχθούν και σε μελάνωμα.

Επιλέγοντας αντηλιακό, προτιμήστε κάποιο που προσφέρει προστασία τόσο από την UVA όσο και από την UVB υπεριώδη ακτινοβολία. Ιδανικά, επιλέξτε τον τύπο αντηλιακού που ταιριάζει στην επιδερμίδα σας και τις συνήθειές σας και θα περιέχει βιταμίνες και ενυδατικά συστατικά που ενισχύουν την προστασία του δέρματος. Όσο για τον δείκτη προστασίας (SPF) που αναγράφουν οι συσκευασίες αντηλιακών, πρόκειται για έναν αριθμό που δείχνει πόσες φορές περισσότερο μπορούμε να εκτεθούμε στον ήλιο απ’ ότι αν δεν βάλουμε αντηλιακό. Φροντίστε να προμηθευτείτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας που αντιστοιχεί στην ηλικία, την επιδερμίδα και τις ανάγκες σας, καθώς και ξεχωριστό αντηλιακό για το παιδί σας.

Δεδομένου ότι τα αντηλιακά χρειάζεται να απορροφηθούν από το δέρμα προτού δράσουν, προτιμήστε να τα εφαρμόσετε στο δέρμα περίπου μισή ώρα πριν βγείτε στον ήλιο. Χρησιμοποιείτε το αντηλιακό ακόμη και αν κάθεστε στη σκιά, όμως προτιμήστε γενικότερα σε κάθε περίπτωση να αποφεύγετε την απευθείας έκθεση στον ήλιο από τις 12μμ ως τις 4μμ, όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός.

Εξάλλου, το αντηλιακό χρειάζεται εφαρμογή πολλές φορές τη μέρα, προπάντων όταν βρίσκεστε στην παραλία. Εφαρμόστε το πριν το μπάνιο και μετά, αφού η ηλιακή ακτινοβολία φτάνει στο δέρμα μας και την ώρα που είμαστε στο νερό. Ακόμη κι αν το αντηλιακό σας είναι αδιάβροχο, μέσα στο νερό χάνει περίπου τη μισή του ισχύ – επομένως εφαρμόστε το ξανά, μόλις βγείτε από τη θάλασσα ή αν ιδρώσετε.

Είναι σημαντικό, τέλος, να θυμάστε να φυλάσσετε το αντηλιακό σε σκιερό και δροσερό μέρος, διαφορετικά μειώνεται ο χρόνος ζωής και η προστασία που προσφέρει. Αν το έχετε για πολύ καιρό, είναι προτιμότερο να το αντικαταστήσετε με ένα νέο, αφού όπως ισχύει για όλα τα καλλυντικά, οι προστατευτικές του ιδιότητες μειώνονται, προπάντων αν παραμείνει ανοιχτό για μήνες.

 

Στις Υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε προσφορές σε όλα τα αντηλιακά προϊόντα Nivea, Carroten, Piz Buin, Dr. Fischer Ultrasol και Garnier Ambre Solaire