Εκτός από πρωταγωνίστρια του Halloween αλλά και αγαπημένων παραμυθιών, η κολοκύθα αποτελεί νοστιμότατο υλικό για πίτες, σούπες και άλλες συνταγές. Ωστόσο το έντονο ταπεραμέντο της προϋποθέτει ιδιαίτερο χειρισμό για να ξεδιπλώσει όλα της ταλέντα. Σημειώστε μερικά tips για συντήρηση αλλά και μέγιστη απόλαυση.


Πότε κυκλοφορεί
Την κολοκύθα τη συναντάμε στην αγορά από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο, αλλά η καλύτερη εποχή της ωρίμανσής της είναι από Οκτώβρη έως Νοέμβρη.

Πώς τη διαλέγουμε
Όταν αγοράζουμε ολόκληρη κολοκύθα προσέχουμε να είναι σκληρή, βαριά για το μέγεθός της και να μην έχει σημάδια ή χτυπήματα. Αν πάλι την αγοράσουμε σε κομμάτια, προσέχουμε η σάρκα της να είναι ακόμη ζουμερή, ως ένδειξη ότι κόπηκε πρόσφατα. Αν και δεν υπάρχει κανόνας για το ποια είναι πιο γλυκιά, μια ένδειξη μπορεί να είναι το χρώμα της σάρκας της, που συνήθως είναι πιο βαθύ όταν έχει πιο γλυκιά γεύση.

Πώς καθαρίζεται
Περίπου όπως ένα πεπόνι. Την κόβουμε κάθετα σε ροδέλες, με ένα κοφτερό μαχαίρι και μετά κόβουμε την κάθε ροδέλα στα δύο. Στη συνέχεια καθαρίζουμε τα 2 μεγάλα κομμάτια από τα σπόρια και τις ίνες με ένα κουτάλι και αφαιρούμε τη φλούδα με ένα μαχαίρι.

Συντήρηση
Ολόκληρη, μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου μέχρι και τρεις μήνες, σε σκιερό και δροσερό μέρος, που αερίζεται καλά και δεν έχει υγρασία.


Εναλλακτικά, κομμένη σε κομμάτια, τυλίγεται σε μεμβράνη και διατηρείται για λίγες ημέρες στο ψυγείο.

Αν θέλουμε να τη συντηρήσουμε για ακόμα περισσότερο διάστημα, μπορούμε να συσκευάσουμε κύβους κολοκύθας σε σακούλες τροφίμων και να τους αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη. Ωστόσο, η βαθιά κατάψυξη δεν την ευνοεί στη γεύση, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται.

Μην ξεχάσετε να ενημερωθείτε για τις νέες μας προσφορές από το φυλλάδιο μας!