Γιορτινό τραπέζι χωρίς χριστουγεννιάτικα γλυκά γίνεται; Μάλλον όχι! Γιατί τα γλυκά των Χριστουγέννων, είτε είναι παραδοσιακά είτε φερμένα από παραδόσεις άλλων χωρών έχουν γίνει συνώνυμο της πιο χαρούμενης γιορτής του χρόνου για μικρούς και μεγάλους, για να τονίζουν με τη γλυκάδα τους την ομορφιά των ημερών.

Άλλα είναι τραγανά, άλλα με γέμιση, κάποια, όπως το Christmas cake και η βασιλόπιτα είναι αφράτα κι άλλα άσπρα όπως το χιόνι που συνοδεύει συνήθως –οκ στα βουνά έστω- τα Χριστούγεννα. Όλα τους όμως είναι λαχταριστά και τόσο μοναδικά, που τα τρώμε μόνο μια φορά το χρόνο. Ήρθε λοιπόν εκείνη η στιγμή!

Ξεκινώντας με τους κουραμπιέδες, που συνοδεύουν τα μελομακάρονα στον γιορτινό διάκοσμο ήδη πριν τα Χριστούγεννα, καθώς –αναλόγως του βουτύρου που θα χρησιμοποιηθεί- μπορούν και τα δύο να είναι νηστίσιμα, είναι ένα τραγανό μπισκότο με γέμιση από αμύγδαλα, βουτηγμένο στο ανθόνερο ή το σιρόπι και επικάλυψη ζάχαρης άχνης. Το όνομά του φαίνεται πως προέκυψε από την αραβική παραφθορά (Qurabiya) του λατινικού bis-cuit, το οποίο είχαν διαδώσει στην Ασία οι Βενετοί όταν εγκαινίασαν εμπόριο με την περιοχή.

Στην Κύπρο τα Χριστούγεννα σερβίρονται επίσης τα φοινικωτά, μια τοπική εκδοχή των κουραμπιέδων με γέμιση φοινίκια (χουρμάδες) που μπαίνουν ολόκληρα, αφού αφαιρεθεί το κουκούτσι και μπει στη θέση του καρυδόψιχα.

Μπισκότο είναι και τα μελομακάρονα, που παρά το όνομα, δεν περιέχουν μέλι, αλλά ένα μίγμα από ζύμη και καρύδια, τα οποία αφού ψηθούν, περιχύνονται με σιρόπι και πασπαλίζονται με καρύδια ή χαλεπιανά. Το όνομά τους προέρχεται από ένα αμυγδαλωτό μπισκότο με το όνομα macaroon που ήταν δημοφιλές στη μεσαιωνική Ευρώπη.

Το Christmas cake από την άλλη μας ήρθε από την Αγγλία για να μείνει, καθώς στολίζει σχεδόν κάθε χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πρόκειται για ένα cake με ιστορία αρκετών αιώνων, που ξεχωρίζει για τη γέμιση από ξηρά φρούτα (στην Κύπρο προτιμούμε τις σταφίδες, ξύσμα από πορτοκάλι και κάποιο γλυκό του κουταλιού), τα έντονα μπαχαρικά (τζίντζερ, κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο) και ασφαλώς την λευκή του διακόσμηση από ζαχαρόπαστα, πάνω στην οποία μπορούν να μπουν μικρά χριστουγεννιάτικα στολίδια. Πρόκειται για ένα γλυκό που διατηρείται για τουλάχιστον ένα μήνα και είθισται να κόβεται για να φαγωθεί την τελευταία μέρα της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Ό,τι απομείνει, μπορείτε μετά να το αλέσετε μαζί με σοκολάτα για να φτιάξετε τρούφες!

Και ασφαλώς, την Πρωτοχρονιά ο σπιτονοικοκύρης οφείλει να κόψει την βασιλόπιτα, ένα αφράτο γλυκό που στη γέμισή του κρύβει το αντικείμενο του πόθου για κάθε νέο χρόνο: το φλουρί που είθισται να φέρνει καλή τύχη. Η ιστορία της βασιλόπιτας, η οποία έχει ιδιαίτερη γεύση χάρη στον γλυκάνισο, το μαχλέπι και τη μαστίχα, πάει πίσω πολλούς αιώνες, στην Καππαδοκία όπου ζούσε ο Άγιος Βασίλειος, που έρχεται την πρώτη μέρα του χρόνου για να φέρει δώρα στα μικρά παιδιά.

Στις Υπεραγορές Άλφαμέγα θα βρείτε όλες τις πρώτες ύλες, εργαλεία ζαχαροπλαστικής και χριστουγεννιάτικα στολίδια για να ετοιμάσετε το ιδανικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Δείτε τις προσφορές στο τελευταίο μας φυλλάδιο.