Έχει γεύση από φρούτα και προσφέρεται σε μπουκάλια ή τενεκεδάκια όπως της μπύρας, όμως το cider είναι κάτι πολύ διαφορετικό, που αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς και στη χώρα μας, ενώ παγκοσμίως η κατανάλωσή του έχει τετραπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Κι όμως, παρόλο που ως πρόσφατα σχετικά λίγοι το ήξεραν, πρόκειται για ένα ποτό που πινόταν πριν καν οι άνθρωποι αρχίσουν να τρώνε τα μήλα, αφού όπως προκύπτει από την ιστορική έρευνα, οι πρώτες καλλιέργειες μηλιάς, στην αρχαία Αίγυπτο, χρησιμοποιούνταν αρχικά για να παρασκευαστεί ποτό από τον χυμό των ώριμων μήλων και μόνο αρκετά αργότερα άρχισαν οι άνθρωποι να τρώνε το ίδιο το φρούτο.

Αυτοί που βοήθησαν πολύ στην εξάπλωση του cider ήταν οι Ρωμαίοι, οι οποίοι το ερωτεύτηκαν μόλις το πρωτογεύτηκαν το 55 πΧ, στην μόλις κατακτημένη Βρετανία, όπου ήδη το καλλιεργούσαν οι Κέλτες. Τους επόμενους αιώνες, η καλλιέργεια μηλιών για την παρασκευή cider (μηλίτη) εντάθηκε και η τέχνη σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, αποκτώντας στις μέρες μας εκδοχές και πέραν του μήλου, όπως το cider με βατόμουρα, φράουλα, lime κ.ά.

Η συνηθέστερη εκδοχή cider είναι ο χυμός μήλου που έχει περάσει από φυσική ζύμωση, ώστε να μετατραπεί σε ελαφρύ αλκοολούχο ποτό (1-8% αλκοόλη) με γεύση μήλου ή άλλου φρούτου. Στη Γαλλία παρασκευάζεται αποκλειστικά από μήλα, ενώ στην Αγγλία η σύστασή του δεν περιορίζεται αποκλειστικά στα μήλα, τα οποία όμως παραμένουν βασικό υλικό σε ποσοστό πέραν του 30%.

Χάρη στην δροσιστική και γλυκιά του γεύση, το cider πίνεται γρήγορα και ευχάριστα, ενώ συστήνεται να φυλάσσεται σε ψυγείο, ώστε να είναι ακόμα πιο δροσερό. Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλές καλοκαιρινό ποτό, ενώ οι Βρετανοί μπορούν να περηφανεύονται πως όχι απλώς το δίδαξαν στους Ευρωπαίους, 2.000 χρόνια πριν, αλλά και πως σήμερα είναι ένα από τα βασικά εξαγώγιμα βιομηχανικά τους προϊόντα.

Το χρώμα του cider μπορεί να ποικίλει από ανοιχτό κίτρινο, στις πιο light εκδοχές, σε πιο σκούρο όταν η γεύση γίνεται πιο έντονη, όπως ποικίλει και η οξύτητά του. Αναλόγως του φιλτραρίσματος που έχει υποστεί το cider μπορεί να είναι πιο διαυγές ή πιο σκούρο, ενώ κυκλοφορεί και σε ανθρακούχα εκδοχή.

Στη Βρετάνη, το cider συνοδεύει το τοπικό φαΐ – τις κρέπες. Μπορείτε όμως να το πιείτε και ως απεριτίφ, ως συστατικό σε κοκτέιλ, ως συνοδευτικό σε γεύματα με πουλερικά ή τυριά ή και μόνο του, όπως θα πίνατε μια μπύρα.

Διώξτε την ζέστη του καλοκαιριού με ένα δροσιστικό ποτήρι cider, που θα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία στις Υπεραγορές Αλφαμέγα. Δείτε τις προσφορές στο τελευταίο μας φυλλάδιο.