Νόσος Coeliac, Celiac ή στα ελληνικά κοιλιοκάκη. Πρόκειται για μια συνηθισμένη, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου, που εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που εντοπίζεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και σε όλα τα παράγωγά τους, και η οποία ενδέχεται να προκαλέσει αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, με επιβλαβείς για τον οργανισμό επιπτώσεις. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, η νόσος κοιλιοκάκη οφείλεται σε δυσανεξία ακόμα και στην επιμολυσμένη βρώμη.

Ενώ η κοιλιοκάκη είναι μια εφ’ όρου ζωής πάθηση, εντούτοις είναι εύκολα διαχειρίσιμη, με τη μέθοδο της απόλυτης αφαίρεσης του συστατικού της γλουτένης από τον οργανισμό, πάντοτε υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού ή διατροφολόγου. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει ωστόσο να προηγηθεί διάγνωση της νόσου, η οποία αρχικά γίνεται μέσω αναλύσεων για την ανίχνευση στο αίμα ειδικών αντισωμάτων και στη συνέχεια μέσω βιοψίας του λεπτού εντέρου.

Πέρα από την αποφυγή τροφών που προέρχονται από σιτηρά, σίκαλη, κριθάρι, επιμολυσμένη βρώμη και τα παράγωγά τους, όσοι υποφέρουν από κοιλιοκάκη μπορούν να καταναλώνουν ελεύθερα μεταξύ άλλων ψάρια, κρέατα από ζώα που τρέφονται με χόρτα, φρούτα, λαχανικά και όσπρια, ελιές και παρθένο ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, αμυγδαλόγαλα, αβοκάντο, καρύδες, ξηρούς καρπούς και σπόρους, που είναι πλούσια σε καλά λιπαρά. Ενδείκνυνται επίσης πλούσια σε πρωτεΐνη προϊόντα, όπως τα αβγά, το γάλα, το γιαούρτι (χωρίς ίχνος δημητριακών) και ορισμένα τυριά (εκτός του blue cheese, του ροκφόρ και του τυριού κρέμας).

Στην αγορά διατίθενται επίσης προϊόντα με την ειδική σήμανση «χωρίς γλουτένη» ή ‘gluten-free’, όπως δημητριακά, γλυκά και άλλα, που προορίζονται για να εμπλουτίσουν τη διατροφή των ατόμων που ζουν με τη νόσο. Ένα προϊόν θεωρείται ελεύθερο γλουτένης εάν περιέχει ίσον ή λιγότερο από 20 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό γλουτένης. Σε κάθε περίπτωση, πριν την οποιαδήποτε δραστική αλλαγή στη διατροφή ενός ατόμου, είναι αναγκαίο να προηγηθεί η διάγνωση της νόσου και η συμβουλευτική καθοδήγηση από έμπειρο κλινικό διαιτολόγο για τα απαγορευμένα και επιτρεπόμενα δημητριακά και για την χρήση διατροφικών ετικετών στα τρόφιμα ή άλλα προϊόντα που μπορεί να περιέχουν γλουτένη.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Στρατή, Πρόεδρο του Συνδέσμου Κοιλιοκάκης Κύπρου, «Πρωτεύων στόχος του Συνδέσμου Κοιλιοκάκης Κύπρου είναι η αύξηση της αναγνωρισιμότητας της πάθησης και η έγκαιρη διάγνωση. Σήμερα στην Ευρώπη ποσοστό 80% των πασχόντων με κοιλιοκάκη ζουν με την πάθηση χωρίς να είναι διαγνωσμένοι. Δυστυχώς, η διάγνωση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και οκτώ χρόνια για τους περισσότερους μη συμπτωματικούς πάσχοντες. Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Κοιλιοκάκης (Association of European Coeliac Societies, AOECS) πιέζει για την εφαρμογή πιο αποτελεσματικών μέτρων έγκαιρης διάγνωσης από τις ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό την γρηγορότερη διάγνωση της πάθησης».

Η 16η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια ημέρα για την Κοιλιοκάκη.

Στις Υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε προσφορές σε επιλεγμένα προϊόντα Schär χωρίς γλουτένη, φρέσκα φρούτα και λαχανικά που μπορούν να εμπλουτίσουν τη διατροφή σας!