Μοσχαρίσιο φιλέτο στη γάστρα με κανέλα και πορτοκάλι
By Stavri Kaourani
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 6 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2/10
Μερίδες: 6-8
Συστατικά
- 2 μεγάλα πορτοκάλια (χυμό και ξύσμα)
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2-3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
- 1,5kg μοσχαρίσιο φιλέτο στήθος
- 2 κ.γ κύμινο
- 1 κ.γ κανέλα σε σκόνη
- 1 πρέζα σαφράν
- 3 φύλλα δάφνης
- 500ml ζωμός βοδινό αραιωμένος
- 3 κ.σ σόγια σος
- 2 κ.σ ξύδι από κόκκινο κρασί
- 2 κ.σ μέλι
- 1 κ.γ μαλακή καστανή ζάχαρη
- ¾ φλ cranberries (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε στη γάστρα (ή στην ηλεκτρική γάστρα- slow cooker) τα στιμμένα πορτοκάλια, τα ξυλάκια κανέλας, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
- Μαρινάρουμε το φιλέτο με το κύμινο και την κανέλα και μεταφέρουμε στη γάστρα.
- Προσθέτουμε το σαφράν, τα φύλλα δάφνης, το ζωμό, τη σόγια σος, το μέλι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό του, καλύπτουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 4 ώρες.
- Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα cranberries και συνεχίσουμε το ψήσιμο για ακόμη 2 ώρες.
- Το κρέας σε αυτό το σημείο θα έχει μαλακώσει, οπόταν το αφαιρούμε, το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και με 2 πιρούνια το τεμαχίζουμε σε λεπτά κομμάτια.
- Μεταφέρουμε το υγρό που έχει μείνει στη γάστρα σε ένα κατσαρολάκι και το βράζουμε σε ψηλή φωτιά, μέχει να δέσει καλά σε σάλτσα. Αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας, τα φύλλα δάφνης και τα κομμάτια πορτοκαλιού που έχουν μείνει. Περιχύνουμε τη σος πάνω από το μοσχαρίσιο φιλέτο.
- Συνοδεύουμε με baby πατάτες ή ρύζι και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.
Διατροφικές Πληροφορίες:
Ανά 100γρ
Θερμίδες: 154 Kcal
Λίπη: 8,6γρ
Κορεσμένα λιπαρά: 3,8 γρ
Υδατάνθρακες: 5,8γρ
Φυτικές ίνες: 0,9γρ
Σάκχαρα: 2,5γρ
Πρωτεϊνη: 13,7γρ