Ελέγξτε αν παραδίδουμε στον ταχυδρομικό σας κώδικα

Αυγά ποσέ σε προζυμένιο ψωμί με κρέμα αβοκάντο

από την σεφ Χριστίνα Χριστοφή

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας:

Μερίδες: 3-4

Συστατικά

Για την κρέμα αβοκάντο:
  • 2 ώριμα αβοκάντο
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για τα ποσέ αυγά:
  • 2 κ.σ. ξύδι λευκό
  • αλάτι
  • 4 αυγά
Για το σερβίρισμα:
  • 4 φέτες προζυμένιο ψωμί
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ½ κ.γ. μπούκοβο

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε την κρέμα αβοκάντο:
  • Με ένα πιρούνι πολτοποιούμε τα αβοκάντο με τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή.
  1. Ετοιμάζουμε τα αυγά ποσέ:
  • Σε μια κατσαρόλα, γεμίζουμε νερό μέχρι περίπου τα 3/4 και το ζεσταίνουμε μέχρι να σιγοβράζει (δηλαδή να έχει μικρές φυσαλίδες στην επιφάνεια, χωρίς έντονο βρασμό).
  • Προσθέτουμε 2 κ.σ. ξύδι (βοηθάει το ασπράδι να "δέσει" γύρω από τον κρόκο).
  • Σπάμε κάθε αυγό σε ένα μικρό μπολάκι ή φλιτζάνι για να ελέγξουμε ότι ο κρόκος παραμένει ολόκληρος.
  • Δημιουργούμε μια περιστροφή στο νερό ανακατεύοντας με ένα κουτάλι ή σύρμα. Αυτό θα βοηθήσει το ασπράδι να τυλιχτεί γύρω από τον κρόκο.
  • Ρίχνουμε προσεκτικά το αυγό στο κέντρο της περιστροφής.
  • Βράζουμε για 3 λεπτά, προσέχοντας να μη σπάσει ο κρόκος (προσέχουμε να μην ανέβει η θερμοκρασία της κατσαρόλας - θέλουμε να σιγοβράζει).
  • Αφαιρούμε το αυγό με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει.
  1. Σερβίρουμε:
  • Ψήνουμε τις φέτες προζυμένιου ψωμιού σε τοστιέρα, μέχρι να ροδίσουν.
  • Απλώνουμε την κρέμα αβοκάντο στις φέτες ψωμιού.
  • Τοποθετούμε από πάνω τα αυγά ποσέ, ένα σε κάθε φέτα.
  • Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και, αν θέλουμε, μπούκοβο.