
Αυγά ποσέ σε προζυμένιο ψωμί με κρέμα αβοκάντο
από την σεφ Χριστίνα Χριστοφή
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας:
Μερίδες: 3-4
Συστατικά
Για την κρέμα αβοκάντο:
- 2 ώριμα αβοκάντο
- 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
- αλάτι
- πιπέρι
Για τα ποσέ αυγά:
- 2 κ.σ. ξύδι λευκό
- αλάτι
- 4 αυγά
Για το σερβίρισμα:
- 4 φέτες προζυμένιο ψωμί
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- ½ κ.γ. μπούκοβο
Εκτέλεση:
- Ετοιμάζουμε την κρέμα αβοκάντο:
- Με ένα πιρούνι πολτοποιούμε τα αβοκάντο με τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή.
- Ετοιμάζουμε τα αυγά ποσέ:
- Σε μια κατσαρόλα, γεμίζουμε νερό μέχρι περίπου τα 3/4 και το ζεσταίνουμε μέχρι να σιγοβράζει (δηλαδή να έχει μικρές φυσαλίδες στην επιφάνεια, χωρίς έντονο βρασμό).
- Προσθέτουμε 2 κ.σ. ξύδι (βοηθάει το ασπράδι να "δέσει" γύρω από τον κρόκο).
- Σπάμε κάθε αυγό σε ένα μικρό μπολάκι ή φλιτζάνι για να ελέγξουμε ότι ο κρόκος παραμένει ολόκληρος.
- Δημιουργούμε μια περιστροφή στο νερό ανακατεύοντας με ένα κουτάλι ή σύρμα. Αυτό θα βοηθήσει το ασπράδι να τυλιχτεί γύρω από τον κρόκο.
- Ρίχνουμε προσεκτικά το αυγό στο κέντρο της περιστροφής.
- Βράζουμε για 3 λεπτά, προσέχοντας να μη σπάσει ο κρόκος (προσέχουμε να μην ανέβει η θερμοκρασία της κατσαρόλας - θέλουμε να σιγοβράζει).
- Αφαιρούμε το αυγό με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει.
- Σερβίρουμε:
- Ψήνουμε τις φέτες προζυμένιου ψωμιού σε τοστιέρα, μέχρι να ροδίσουν.
- Απλώνουμε την κρέμα αβοκάντο στις φέτες ψωμιού.
- Τοποθετούμε από πάνω τα αυγά ποσέ, ένα σε κάθε φέτα.
- Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και, αν θέλουμε, μπούκοβο.