Ελέγξτε αν παραδίδουμε στον ταχυδρομικό σας κώδικα

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗ ΒΡΩΜΗ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΤΗΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ

Η βρώμη ανήκει στα δημητριακά που διαθέτουν φανατικούς οπαδούς, αλλά και… μερικούς ορκισμένους εχθρούς. Η αλήθεια είναι ότι συνήθως αποτελεί μέρος της ημερήσιας διατροφής αθλητών, αλλά και όλων όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Ίσως, αν γνωρίζαμε οι υπόλοιποι λίγο καλύτερα το συγκεκριμένο δημητριακό, τα οφέλη από την κατανάλωσή του και πιθανούς τρόπους χρήσης του στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, κατά πάσα πιθανότητα να το εντάσσαμε με μεγαλύτερη συχνότητα στη διατροφή μας.

Η βρώμη εξαπλώθηκε στη Δύση γύρω στο 1600 π.Χ., από τους Σκωτσέζους και για αρκετούς αιώνες  χρησιμοποιείτο αποκλειστικά και μόνο ως ζωοτροφή. Στη συνέχεια, περί τα τέλη του 19ου αιώνα άρχισε να αναγνωρίζεται ως τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας. Η κατανάλωση βρώμης συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς και στη μείωση της χοληστερόλης, ενώ το σελήνιο και η βιταμίνη Ε που περιέχει, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, η βρώμη θωρείται εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και μάλιστα καλύτερης ποιότητας από ό,τι σε άλλα δημητριακά ή στο σιτάρι. Το γεγονός ότι η βρώμη κατέχει περίοπτη θέση στη διατροφή όσων γυμνάζονται, σαφώς και δεν είναι τυχαίο, καθώς θεωρείται μία πολύ καλή πηγή ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή βοηθά και στον έλεγχο του σωματικού βάρους, μιας και η κατανάλωσή της ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού.

Ένα μπολ βρώμης για πρόγευμα μπορεί να σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσετε δυναμικά τη μέρα σας. Μια από τις πολλές επιλογές που έχετε, είναι να μουλιάσετε τη βρώμη από το προηγούμενο βράδυ. Στη συνέχεια, αδειάστε το νερό που χρησιμοποιήσατε για το μούλιασμα και βάλτε τη βρώμη σε μια κατσαρόλα με μισό φλιτζάνι φρέσκο νερό. Καθώς βράζετε το μίγμα, προσθέστε κανέλα, κάρδαμο και λίγο τζίντζερ. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε ακόμη λίγο νερό την ώρα που πήζει το μίγμα, ούτως ώστε να μην κολλήσει. Στη συνέχεια, αποσύρετε το μίγμα από τη φωτιά και προσθέτετε αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδες και μέλι που θα απογειώσουν τη γεύση.

Εναλλακτικά, μπορείτε να συνδυάσετε τη βρώμη με γάλα και μύρτιλα, ενώ όσοι  ακολουθούν vegan διατροφή, μπορούν να χρησιμοποιήσουν γάλα καρύδας ή αμυγδάλου, αντίστοιχα. Πέραν από το πρωινό, η βρώμη μπορεί να αξιοποιηθεί ανάλογα, τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική.

Μπορείτε για παράδειγμα να δοκιμάστε να φτιάξετε μπισκότα με βρώμη αντί αλεύρι και θα μας θυμηθείτε. Θα χρειαστείτε 450 γρ. βρώμης, 220 γρ. αμύγδαλα ή φουντούκια, 1 ½ κ.γ. σόδα, 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 1 ½ κ.γ. κανέλα, μία βανίλια, 150 γρ. μπανάνα ή μήλο (πολτοποιημένα), 120 γρ. χλιαρό μέλι, 1 ½ κ.σ. καστανή ζάχαρη, 37 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο, 1 ½ κ.σ. ελαιόλαδο και 150 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι.

Οδηγίες βήμα προς βήμα: Αλέθετε τη βρώμη και ακολούθως τα αμύγδαλα ή φουντούκια, αναλόγως τι θα επιλέξετε. Στη συνέχεια αναμιγνύετε το φρούτο (μπανάνα ή μήλο) με 50 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι μέχρι το μείγμα να πολτοποιηθεί. Ανακατεύετε τη βρώμη με το μπέικιν πάουντερ, τη κανέλα και τη βανίλια. Ύστερα, βάζετε στον κάδο του μίξερ το πολτοποιημένο φρούτο, τη ζάχαρη, το μέλι και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά. Ακολούθως, προσθέτετε τον υπόλοιπο χυμό πορτοκάλι και τη σόδα. Τέλος, ρίχνετε μέσα το μίγμα της βρώμης (σε δύο-τρεις δόσεις) και ζυμώνετε καλά. Έχοντας ήδη προθερμάνει το φούρνο, τοποθετήστε τα μπισκότα σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε στο φούρνο για 12 – 14 λεπτά στους 170 βαθμούς.

Για να φτιάξετε υπέροχες υγιεινές συνταγές με βρώμη, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τις υπεραγορές Αλφαμέγα και να επιλέξετε ανάμεσα σε μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων.

Σχετικά Άρθρα