Ελέγξτε αν παραδίδουμε στον ταχυδρομικό σας κώδικα

Μελομακάρονα

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: 3/10

Μερίδες: 50

Συστατικά

  • 150 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι
  • 500 γραμμάρια αλεύρι
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 100 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο (σκόνη)
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κ.σ. μαγειρική σόδα
  • 90 γραμμάρια νερό
  • 125 g ελαιόλαδο
  • 125 g φυτικό/ηλιέλαιο
  • 50 γραμμάρια μέλι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το σιρόπι
  • 300g water
  • 600g sugar
  • 2 cinnamon sticks
  • 3 whole cloves
  • 1 orange, cut in half
  • 10 tbs honey
To garnish
  • 200g crushed walnuts
  • powdered cinnamon (optional)
  • powdered clove (optional)

Εκτέλεση

1. ξεκινήστε φτιάχνοντας πρώτα το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι και το αφήνουμε να βράσει. Βράζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέστε το μέλι ανακατεύοντας, και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.

2. Στη συνέχεια ξεκινήστε να ετοιμάζετε τη ζύμη για τα μελομακάρονα. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.

3. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρύφαλλο, βανίλια) και ανακατεύουμε. Προσθέστε τη μαγειρική σόδα και χτυπήστε αμέσως για 5-10 δευτερόλεπτα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και η μαγειρική σόδα να διαλυθεί και να αρχίσει να αφρίζει. Ρίχνουμε στο μπολ το νερό, το λάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μέλι και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν.

4. Τώρα ήρθε η ώρα να συνδυάσετε τα δύο μείγματα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά το ανακατεμένο αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ και αρχίζουμε να ζυμώνουμε τη ζύμη για τα μελομακάρονα. Ζυμώνουμε τη ζύμη για τα μελομακάρονα με τα χέρια μας, μέχρι να ενωθούν τα υλικά, και η ζύμη να γίνει λεία και απαλή και ελαφρώς κολλώδης. Προσέχουμε να μην υπερφορτωθεί η ζύμη.

5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος τον πάτο 4 μεγάλων ταψιών και αρχίζουμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα. Τσιμπήστε μια μερίδα ζύμης περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού – 30 γραμμάρια και πλάθετε με τις παλάμες σας σε ένα λείο οβάλ σχήμα, σαν ένα μικρό αυγό. Τοποθετήστε στο ταψί, τρυπήστε ελαφρά την κορυφή με την κορυφή ενός πιρουνιού.

6. Ανάλογα με το μέγεθος του φούρνου, όταν είναι έτοιμοι οι δύο πρώτοι δίσκοι σας μπορείτε να ξεκινήσετε το ψήσιμο τους. Τοποθετούμε τα ταψιά με τα μελομακάρονα στο φούρνο και ψήνουμε για περ. 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και ομοιόμορφα τα μελομακάρονα και να ψηθούν. Αν τα έχετε μεγαλώσει, θα χρειαστεί να αυξήσετε τον χρόνο μαγειρέματος!

7. Όταν βγουν τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βουτάμε αμέσως στο κρύο σιρόπι, αναποδογυρίζοντάς τα με ένα κουτάλι για να απορροφηθεί το σιρόπι για περ. 10-20 δευτερόλεπτα, ανάλογα πόσο σιροπιαστά σας αρέσουν. Βγάζουμε τα μπισκότα με ένα κουτάλι, τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια.

8. Όσο βυθίζετε προσθέτετε τα δύο επόμενα ταψιά στο φούρνο για να ψηθούν. Μην ξεχάσετε να ρυθμίσετε το επόμενο χρονόμετρο.

9. Αποθηκεύστε τα μελομακάρονα σε θερμοκρασία δωματίου σε αεροστεγές δοχείο. Θα κρατηθούν για όλες τις διακοπές των Χριστουγέννων!