Ρυζόγαλο με μήλο, κανέλα και pistachio nuts:
Άπο την Σταύρη Καουράνη
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 5/10
Μερίδες: 4
Συστατικά
- • 1 φλ ρύζι κατάλληλο για ριζότο (πχ Arborio)
- • 3,5-4 φλ γάλα φυτικής προέλευσης (πχ αμυγδάλου ή καρύδας)
- • 1/3 φλ σιρόπι σφενδάμου
- • 1 κ.γ κανέλα (1/2 για το ρυζόγαλο και 1/2 για τα μήλα)
- • 1 πρέζα αλάτι
- • 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλια
- • 2 μήλα κόκκινα κομμένα σε κυβάκια
- • 1 κ.γ καστανή ζάχαρη
- • 1 κ.σ ξηροί καρποί χαλεπιανά (pistachio) για γαρνίρισμα (ή άλλο ξηρό καρπό της προτίμησης μας)
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε το ρύζι σε ένα τρυπητό και το σοτάρουμε σε ένα κατσαρολάκι.
- Προσθέτουμε το γάλα, το σιρόπι σφενδάμου, την κανέλα και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να βράσουν, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να ψηθεί για 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι
- Αν χρειαστεί το ρύζι ακόμα λίγο ψήσιμο, προσθέτουμε ακόμη λίγο γάλα και αφήνουμε το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά.
- Σοτάρουμε τα μήλα: σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα κομμένα μήλα μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Aανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα μήλα.
- Προσθέτουμε στο ρύζι την βανίλια και τα σοταρισμένα μήλα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
- Σερβίρουμε το ρυζόγαλο ζεστό ή κρύο και γαρνίρουμε με τα pistachio.