Κροκέτες ρυζιού (arancini) με μοτσαρέλα
από την Σταύρη Καουράνη
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 2/10
Μερίδες: 6
Συστατικά
- 300γρ ρύζι για ριζότο πχ arborio
- 1 κύβος ζωμός βοδινό
- 100γρ μοτσαρέλα κομμένη σε μικρά κυβάκια
- 50γρ παρμεζάνα τριμμένη
- 3 αυγά
- 1/2 φρέσκια μπαγκέτα
- 20γρ βούτυρο
- 6 κ.σ αλεύρι γ.ο.χ
- 400ml ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- 1 βαζάκι Casino πουρέ ντομάτας βιολογικό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση:
- Κόβουμε το ψωμί σε πολύ μικρά κομματάκια ή το μετατρέπουμε σε ψίχουλα σε πολυκόπτη
- Σε ένα μεγάλο κατσαρολάκι βράζουμε το ζωμό σε 800ml νερό. Μόλις βράσει το νερό ρίχνουμε το ρύζι και το μαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να απορροφήσει το νερό.
- Προσθέτουμε την παρμεζάνα στο ρύζι καθώς και το βούτυρο και ανακατεύουμε.
- Μόλις κρυώσει ελαφρώς το ρύζι προσθέτουμε το ένα αυγό και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις. Προσθέτουμε στο τέλος λίγο πιπέρι.
- Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε μικρά κυβάκια.
- Με βρεγμένα χέρια σχηματίζουμε με το ρύζι μια μικρή μπαλίτσα και τοποθετούμε στη μέση ένα κυβάκι μοτσαρέλα.
- Πλάθουμε τις μπαλίτσες για να αποκτήσουν ομοιόμορφο σχήμα.
- Ετοιμάζουμε 3 πιάτα σούπας: στο 1ο βάζουμε το αλεύρι, στο 2ο τα χτυπημένα αυγά και στο 3ο το τριμμένο ψωμί.
- Περνάμε κάθε μπαλίτσα από το κάθε πιάτο και τις τηγανίζουμε αφήνοντας τις να ψηθούν και να πάρουν χρυσάφι χρώμα.
- Μόλις ψηθούν τα τοποθετούμε σε χαρτοπετσέτα.
- Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά τον πουρέ ντομάτας για 2-3 λεπτά και αλατοπιπερωνουμε.
- Απολαμβάνουμε τις κροκέτες ρυζιού ζεστές και τις βουτάμε στον πουρέ ντομάτας.
Διατροφικές πληροφορίες:
Ανά 100γρ
Θερμίδες: 250 kcal
Λιπαρά: 17,5γρ
Κορεσμένα λιπαρά: 3 γρ
Υδατάνθρακες: 19,3γρ
Φυτικές ίνες: 0,4γρ
Σάκχαρα: 0,8γρ
Πρωτεΐνη: 5,6γρ