Ελέγξτε αν παραδίδουμε στον ταχυδρομικό σας κώδικα

Αυθεντικά αρωματικά φαλαφελ, σε αραβική πίτα

με χούμους παντζάρι και δροσερή σάλτσα γιαούρτι δυόσμο

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά* Υπολογίζουμε με τα είδη μουλιασμένα ρεβύθια

Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: 4/10

Μερίδες: 6

Συστατικά

Για τα φαλάφελ
  • 2 κούπες (400γρ.) ξερά ρεβύθια
  • 1/2 κ.σ. μαγειρική σόδα
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένη στα τέσσερα
  • 3 σκελίδες σκόρδο (χωρίς την φύτρα)
  • 1/3 μάτσο φρέσκο μαϊντανό
  • 1/2 μάτσο φρέσκο κόλιανδρο (δεν διατίθεται online)
  • 4 κ.σ. αλεύρι (εναλλακτικά για gluten-free επιλογή, ρεβύθαλευρο)
  • 1,5 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. cayenne (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. καβουρδισμένο σουσάμι
  • 700ml ηλιέλαιο ή άλλο τις επιλογής σας
Υλικά - Για το χούμους παντζάρι
  • 200γρ χούμους
  • 1 μικρό (50γρ. περίπου) προμαγειρεμένα παντζάρι χωρίς τα υγρά του
  • 1 κ.σ. πετιμέζι (έψημα)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Υλικά - Για την σάλτσα γιαούρτι δυοσμο
  • 200γρ. γιαούρτι 2% λιπαρά
  • 1/3 μάτσο φιλαράκια δυόσμου (δεν διατίθεται online)
  • Ξύσμα και από Χυμό 1/2 λεμόνι
Υλικά - Για την σύνθεση
  • Αραβικές πίτες (δεν διατίθεται online)
  • ντομάτα
  • αγγουράκι πίκλα
  • λίγα φύλλα σαλάτας

Εκτέλεση

Για τα αρωματικά φαλαφελ 
 

Τοποθετούμε τα ρεβύθια σε ένα μπολ με αρκετό νερό, μέχρι να τα καλύψει και τα αφήνουμε να μουλιάσουν όλο το βράδυ.
 

Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε πολύ καλά τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε μέσα στο πολυκοπτικό μπλέντερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και τα πολτοπιούμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
 

Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε πολύ καλά με μια κουτάλα η με το χέρι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και ξεκουράζουμε στο ψυγείο ώστε να «δέσει» το μείγμα για μια ώρα.
 

Αφού ξεκουραστεί πλάθουμε μέτρια μπαλάκια με το χέρι περίπου 3-4εκ. το κάθε ένα και τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
 

Προθερμαίνουμε το λάδι στους 180 oC, τηγανίζουμε για περίπου 3-5 λεπτά και τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. 
 

*Αφου τα πλάσουμε μπαλάκια μπορούμε να τα τοποθετήσουμε σε τάπερ στην κατάψυξη και να τα μαγειρέψουμε όποτε εμείς θέλουμε.

 

Για το χούμους παντζάρι 
 

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα multi και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο αφράτο μείγμα.

 

Για την σάλτσα γιαούρτι δυόσμο

 

Πολτοπιούμε όλα τα υλικά σε ένα multi μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη κρέμα.

 

Για την σύνθεση 
 

Γεμίζουμε τις πίτες μας με τα υλικά τις αρεσκείας μας. Τα τυλίγουμε σε όμορφα σφιχτά wraps και απολαμβάνουμε κρύα ή ζεστά