Χταποδάκι με φάβα
από την Σταύρη Καουράνη
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 3/10
Μερίδες: 4
Συστατικά
Για την φάβα:
- 1 φλ φάβα σπαστή
- 4 κ.σ ελαιόλαδο
- 1/2 φλ αραιωμένο ζωμό λαχανικών
- 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1/4 κ.γ αλάτι
- 1/4 κ.γ Πιπέρι
- 1/2 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
- 1/2 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
Για το χταποδάκι σχάρας:
- 2kg χταπόδι φρέσκο καθαρισμένο ή κατεψυγμένο (να το έχουμε αποψύξει)
- 3 κ.σ ελαιόλαδο
- Χυμός από 2 λεμόνια
- Ρίγανη
Εκτέλεση
Για την φάβα:
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε την φάβα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Συμπληρώνουμε με τον ζωμό, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά για να σιγοβράσει η φάβα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να εξατμιστεί το νερό και μαλακώσει η φάβα.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό για να μην κολλήσει η φάβα.
- Όταν μαλακώσει εντελώς, την σουρώνουμε και την περνάμε σε ένα μπλέντερ για να ομοιογενοποιηθεί.
- Σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τις πιπεριές για να μαλακώσουν, χωρίς να παραψηθούν και σερβίρουμε πάνω από τη φάβα.
Για το χταποδάκι σχάρας:
- Κόβουμε κάθε πλοκάμι σε 2 μέρη (πάνω και κάτω μέρος), χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τις πολύ λεπτές άκρες.
- Λαδώνουμε ελαφρά όλα τα κομμάτια.
- Ετοιμάζουμε την φωτιά και καθαρίζουμε καλά τη σχάρα που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά από κάθε πλευρά και τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη ρίγανη μόλις είναι έτοιμα.
Εναλλακτικά:
- Βάζουμε το χταπόδι σε ένα ταψί και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και τη ρίγανη
- Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα.
Διατροφικές πληροφορίες:
Για μια μερίδα φάβας 150γρ.
Θερμίδες: 190kcal
Λιπαρά: 13γρ
Κορεσμένα: 1,9γρ
Υδατάνθρακες: 13,5γρ
Φυτικές ίνες: 16,5γρ
Σάκχαρα: 1,6γρ
Πρωτεΐνες: 5γρ
Για μια μερίδα χταποδάκι 150γρ:
Θερμίδες: 203kcal
Λιπαρά: 11,4γρ
Κορεσμένα: 1,7γρ
Πρωτεΐνη: 20γρ
Χαρακτηριστικά συνταγής:
- Πιάτο πλούσιο σε πρωτεΐνη (ζωικής και φυτικής προέλευσης)
- Πλούσιο σε φυτικές ίνες λόγω της προσθήκης της φάβας
- Υψηλό σε βιταμίνες Β, απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νεύρομυϊκού συστήματος.
- Χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά
- Το χταποδάκι είναι πλούσιο σε σελήνιο και ψευδάργυρο, σημαντικά στοιχεία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.