Ελέγξτε αν παραδίδουμε στον ταχυδρομικό σας κώδικα

Χταποδάκι με φάβα

από την Σταύρη Καουράνη 

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: 3/10

Μερίδες: 4

Συστατικά

Για την φάβα:
  • 1 φλ φάβα σπαστή
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ αραιωμένο ζωμό λαχανικών
  • 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1/4 κ.γ αλάτι
  • 1/4 κ.γ Πιπέρι
  • 1/2 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
  • 1/2 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
Για το χταποδάκι σχάρας:
  • 2kg χταπόδι φρέσκο καθαρισμένο ή κατεψυγμένο (να το έχουμε αποψύξει)
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • Ρίγανη

Εκτέλεση

Για την φάβα:

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
  2. Προσθέτουμε την φάβα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. 
  3. Συμπληρώνουμε με τον ζωμό, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά για να σιγοβράσει η φάβα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να εξατμιστεί το νερό και μαλακώσει η φάβα. 
  4. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  5. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό για να μην κολλήσει η φάβα.
  6. Όταν μαλακώσει εντελώς, την σουρώνουμε και την περνάμε σε ένα μπλέντερ για να ομοιογενοποιηθεί. 
  7. Σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τις πιπεριές για να μαλακώσουν, χωρίς να παραψηθούν και σερβίρουμε πάνω από τη φάβα.

Για το χταποδάκι σχάρας:

  1. Κόβουμε κάθε πλοκάμι σε 2 μέρη (πάνω και κάτω μέρος), χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τις πολύ λεπτές άκρες.
  2. Λαδώνουμε ελαφρά όλα τα κομμάτια.
  3. Ετοιμάζουμε την φωτιά και καθαρίζουμε καλά τη σχάρα που θα χρησιμοποιήσουμε.
  4. Ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά από κάθε πλευρά και τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη ρίγανη μόλις είναι έτοιμα.

Εναλλακτικά:

  1. Βάζουμε το χταπόδι σε ένα ταψί και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και τη ρίγανη
  2. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα. 

 

Διατροφικές πληροφορίες: 

Για μια μερίδα φάβας  150γρ.                

Θερμίδες: 190kcal
Λιπαρά: 13γρ
Κορεσμένα: 1,9γρ
Υδατάνθρακες: 13,5γρ  
Φυτικές ίνες: 16,5γρ
Σάκχαρα: 1,6γρ
Πρωτεΐνες: 5γρ

Για μια μερίδα χταποδάκι 150γρ:

Θερμίδες: 203kcal 
Λιπαρά: 11,4γρ
Κορεσμένα: 1,7γρ
Πρωτεΐνη: 20γρ 

Χαρακτηριστικά συνταγής: 

  1. Πιάτο πλούσιο σε πρωτεΐνη (ζωικής και φυτικής προέλευσης)
  2. Πλούσιο σε φυτικές ίνες λόγω της προσθήκης της φάβας
  3. Υψηλό σε βιταμίνες Β, απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νεύρομυϊκού  συστήματος.
  4. Χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά 
  5. Το χταποδάκι είναι πλούσιο σε σελήνιο και ψευδάργυρο, σημαντικά  στοιχεία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.