Το καλοκαίρι πέρασε και οι πρώτες βροχές έρχονται να δώσουν μια ανάσα στα φυτά σας. Είτε έχετε κήπο ή γλάστρες στη βεράντα, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να τα περιποιηθείτε ενόψει του χειμώνα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι γεωπόνοι αποκαλούν το φθινόπωρο και «δεύτερη άνοιξη», αφού αυτή η εποχή, όπως και η άνοιξη, με τις ήπιες κλιματικές της συνθήκες είναι ιδανική για ορισμένα εποχιακά λουλούδια, όπως το χρυσάνθεμο, ο πανσές, το σκυλάκι, το γεράνι και το κυκλάμινο, που μπορούν να δώσουν χρώμα στον κήπο και στο μπαλκόνι σας σ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Αν έχετε φυτά που χρειάζονται μεταφύτευση, τώρα είναι η καταλληλότερη εποχή για να το κάνετε, αφού οι συνθήκες είναι ιδανικές για να συνηθίσουν τα φυτά τη νέα τους θέση και να ριζώσουν: το μεν το χώμα έχει αρκετή υγρασία από τις βροχές, ενώ το έδαφος είναι ακόμα ζεστό από το καλοκαίρι.

Εναλλακτικά, μπορείτε να φυτέψετε νέα φυτά προτού πιάσουν τα κρύα του χειμώνα. Αν έχετε βάλει στο μάτι μια τριανταφυλλιά, το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή να τη φυτέψετε! Οι επόμενοι μήνες είναι επίσης η εποχή που φυτεύονται οι βολβοί, ώστε να ανθίσουν τα ζωηρά τους χρώματα την άνοιξη, αλλά και πολλά χειμερινά λαχανικά του μπαχτσέ, όπως το κουνουπίδι, το σπανάκι και το μπρόκολο, ή ακόμα και τα πράσα, το κρεμμύδι, το σκόρδο κι οι πατάτες.

Αν έχετε γκαζόν στην αυλή, φροντίστε να το περιποιηθείτε προτού πιάσουν τα κρύα, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες και η λιγότερη ηλιοφάνεια το εμποδίζουν να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Μπορείτε να καθαρίζετε το γκαζόν από τα φύλλα που θα πέφτουν το φθινόπωρο απ’ τα γύρω δέντρα και να το κουρέψετε τελευταία φορά λίγο προτού αρχίσει ο χειμώνας, ώστε να αντέξει στην αλλαγή του καιρού.

Τέλος, το φθινόπωρο είναι η εποχή του κλαδέματος. Εφοδιαστείτε με γάντια και με τη βοήθεια ενός κηπουρικού ψαλιδιού ή πριονιού, επιμεληθείτε τον όγκο των φυτών σας, που το καλοκαίρι αναπτύχθηκαν με όρεξη. Το κλάδεμα βοηθά τα φυτά να ξεφορτωθούν τα ξερά κλαδιά και φύλλα αλλά και τυχόν ασθένειες που απέκτησαν τους προηγούμενους θερμούς μήνες, να αποκτήσουν σχήμα, καθώς και να προστατευτούν από τυχόν παγετούς του χειμώνα. Κλαδέψτε γενναία τα φυτά σας, αλλά με προσοχή, ώστε να μην κόψετε περισσότερα μέρη απ’ όσα χρειάζεται.

Καλή κηπουρική!

Στις Υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε όσα χρειάζεστε για τη φθινοπωρινή περιποίηση του κήπου σας. Δείτε τις προσφορές σε εργαλεία κήπου και κηπουρικής, γλάστρες κ.ά. στο τελευταίο μας φυλλάδιο.