Οι παραδοσιακές κυπριακές γεύσεις και η εξίσου παραδοσιακή συνήθεια του barbeque είναι κομμάτι της κουλτούρας μας. Και οι εθνικές κουζίνες όμως έχουν τα καλά τους. Όσοι τις έχετε δοκιμάσει, σε ταξίδι στο εξωτερικό ή στα φοιτητικά σας χρόνια σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα σίγουρα έχετε ιστορίες να αφηγηθείτε. Ειδικά η ινδική κουζίνα, με τα πολλά της μπαχαρικά, τις υφές που μπλέκονται και τις καυτερές της νότες είναι ιδανική για casual γαστρονομικές και παρεϊστικες απολαύσεις.

Untitled-2_0007_shutterstock_230505466

Για να την απολαύσετε μπορείτε να ασχοληθείτε οι ίδιοι και να εξασκήσετε τον σεφ που κρύβεται μέσα σας, επιλέγοντας ολόφρεσκα υλικά, όπως τεμαχισμένο κοτόπουλο πρώτης ποιότητας και τυποποιημένες σάλτσες ή αρτύματα ή να επιλέξετε ένα έτοιμο γεύμα που θα προετοιμάσετε εύκολα και γρήγορα.

Untitled-2_0003_shutterstock_424889449

Ένα ζήτημα που παρουσιάζεται σχεδόν πάντα όμως, με την ινδική κουζίνα είναι το ερώτημα «τι πίνουμε με τα συναρπαστικά ινδικά πιάτα;». Τα πολλά μπαχαρικά, το κάρι, το γάλα καρύδας, οι σάλτσες και το ρύζι δεν καλύπτονται εύκολα από τον πρόχειρο κανόνα «λευκό κρέας – λευκό κρασί και κόκκινο κρέας – κόκκινο κρασί».

Τι προτείνουν οι σομελιέ;

Η πρώτη επιλογή είναι το Gewurztraminer. Πλούσια αρώματα λουλουδιών και εξίσου πλούσιο στόμα, ταιριάζουν άψογα με τα σύνθετα μπαχαρικά της ινδικής κουζίνας και δένουν τέλεια με όλες τις υφές. Ένα μαλακό ελληνικό σαββατιανό, θα το αντικαθιστούσε επάξια.

Eπόμενη εξαιρετική λύση είναι το Riesling, που με την ατσάλινη οξύτητά του αναδεικνύει τα έντονα αρώματα της ινδικής κουζίνας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε έναν ελληνικό ροδίτη, που έχει αντίστοιχο χαρακτήρα, αν και αρκετά διαφορετικό στόμα.

Ο πικάντικος ή ακόμη και καυτερός, ιδιαίτερος χαρακτήρας της ινδικής κουζίνας, μπορεί να εξισορροπηθεί κι από ένα παγωμένο ροζέ. Προτιμήστε μια κομψή αφρώδη εκδοχή για να απολαύσετε τη μαγεία των πλούσιων ινδικών πιάτων.

1_0001_shutterstock_119552089