Κοκτέιλ σημαίνει καλοκαίρι και καλοκαίρι χωρίς κοκτέιλ δεν γίνεται! Το ποτό, τα βασικά συστατικά του οποίου είναι ο πάγος, το αλκοόλ, τα πάσης φύσεως –βρώσιμα- αρωματικά υλικά και από κει και πέρα η φαντασία, είναι το ιδανικό συνοδευτικό για καλοκαιρινά βράδια, χάρη στη δροσιστική του σύσταση.

Αν και οι ακριβείς ρίζες του δεν είναι γνωστές, εντούτοις το κοκτέιλ φαίνεται πως καταναλωνόταν ως πρόσμειξη διαφόρων ποτών με βάση το αλκοόλ ήδη από τον 17ο αιώνα από Βρετανούς αποίκους στη βόρεια Αμερική, στο πρότυπο του παντς που έφτιαχναν με φρούτα οι Βρετανοί. Όσο για το όνομα, γι’ αυτό ερίζουν πολλές κουλτούρες: η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι προέρχεται από το cock’s tail, δηλαδή την ουρά του κόκορα, αφού στις αρχές τα κάθε λογής κοκτέιλ συνόδευαν ως διακοσμητικά φτερά πετεινού. Άλλοι λένε πως οφείλει το όνομά του στην Αζτέκα θεά Xochitl και μια συνονόματή της πριγκίπισσα στο Μεξικό, που σέρβιρε ποτά σε Αμερικανούς στρατιώτες, ενώ μια τρίτη εκδοχή είναι πως το όνομα προέρχεται από το γαλλικό coquetel, που είναι η αβγοθήκη, καθώς σε μια τέτοια σέρβιρε το ομώνυμο ποτό του ο -Antoine Amedie- Peychaud στη Νέα Ορλεάνη.

Έκτοτε, το κοκτέιλ έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο και έχει ταυτιστεί με κουλτούρες και φανταστικούς ή και υπαρκτούς ήρωες, όπως το μυθικό Martini που ο Τζέιμς Μποντ πίνει εδώ και δεκαετίες «χτυπημένο, όχι ανακατεμένο», το «Cosmopolitan» που έκανε θραύση την εποχή του «Sex and the city» ή το Μοχίτο και το Daiquiri, που υπήρξαν τα αγαπημένα ποτά του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Άλλα, έχουν ταυτιστεί με χώρες ως τα εθνικά τους ποτά, όπως το Cuba Libre που πίνεται στην υγειά της «Λεύτερης Κούβας» και η Πίνα Κολάντα που είναι το εθνικό  ποτό του Πουέρτο Ρίκο. Κοκτέιλ είναι και το –ανεπίσημο- εθνικό ποτό της Κύπρου – το Brandy Sour, που πρωτοσέρβιρε ξενοδοχείο του Τροόδους στον Αιγύπτιο βασιλιά Φαρούκ κατά την επίσκεψή του στο νησί τη δεκαετία του ’30, όταν ζήτησε κάτι που να μοιάζει στην όψη με παγωμένο τσάι, αλλά να περιέχει αλκοόλ. Η συνταγή, που περιέχει εκτός από κυπριακό brandy και χυμό λεμονιού, πάγο, σόδα και λίγες σταγόνες κυπριακών bitters, σύντομα καθιερώθηκε εντός κι εκτός Κύπρου ως «εθνικό κοκτέιλ» του νησιού μας.

Σήμερα τα κοκτέιλ είναι μια ξεχωριστή κατηγορία ποτού, που βρίσκεται μεταξύ επιστήμης και πρωτοτυπίας: είτε πρόκειται για καλά μελετημένες συνταγές από ειδήμονες mixologists σε μπαρ και εστιατόρια ή για σπιτικές εκδοχές, προϋποθέτουν πάντα κάποια βασικά συστατικά: ένα καλό αλκοολούχο ποτό για πρώτη ύλη, πάγο και προπάντων άφθονη φαντασία. Βρείτε τις πρώτες ύλες και δοκιμάστε τις δικές σας συνταγές!

Απολαύστε τους αγώνες του Mundial συντροφιά μ’ ένα κοκτέιλ από ρούμι, βότκα, τζιν ή ουίσκι που θα βρείτε στις Υπεραγορές Αλφαμέγα. Δείτε τις προσφορές σε ποτά στο τελευταίο μας φυλλάδιο.