«Η αληθινή νοικοκυρά φροντίζει το σπίτι της με τον πιο απλό τρόπο!»

Έτσι έλεγαν οι γιαγιάδες και έδιναν λύση σε όλες τις απορίες μας για το καθάρισμα του σπιτιού και των ρούχων. Ένα από τα μαγικά τους συστατικά ήταν η σόδα! Η μαγειρική σόδα μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τα απορρυπαντικά και να δημιουργήσει νέα σκευάσματα που δεν επιβαρύνουν καθόλου την υγεία μας! Για να δούμε λοιπόν τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την αξιοποιήσουμε.

Απλές συμβουλές για τον οικολογικό και εύκολο καθαρισμό του σπιτιού:

  1. Φούρνος, σκληρές επιφάνειες ή λεκάνη τουαλέτας: δημιουργούμε καθαριστικό γενικής χρήσης: 1 λίτρο νερό, 50 ml μαγειρική σόδα, 20 ml ξύδι και απόσταγμα λεμονιού για άρωμα.
  2. Οσμές από το ψυγείο, την ντουλάπα, το αυτοκίνητο: τοποθετούμε μέσα ένα μπολάκι με σόδα ανοιχτό για αρκετή ώρα και απομακρύνονται οι δυσάρεστες οσμές.
  3. Λεκέδες από φαγητά ή ποτά σε καναπέδες και υφάσματα, μούχλα από τις κουρτίνες του μπάνιου: αφήνουμε μια ποσότητα μαγειρικής σόδας να δράσει λίγη ώρα και στη συνέχεια αφαιρούμε με ένα πανάκι. Επίσης, μπορούμε να ενισχύσουμε το απορρυπαντικό των ρούχων βάζοντας στο πλυντήριο ½ κούπας σόδας.
  4. Πλύσιμο των πιάτων: απολυμαίνουμε τα σφουγγάρια μουλιάζοντας τα σε ζεστό νερό με σόδα, και αφαιρούμε τα λίπη από τα πιάτα τρίβοντας με σόδα.
  5. Ασημικά: τα τρίβουμε με σόδα σε ένα πανάκι.
  6. Υγρά των μπαταριών: η μαγειρική σόδα έχει την ικανότητα να τα αδρανοποιεί.
  7. Τρόφιμα: πλένουμε φρούτα και λαχανικά αφαιρώντας τα τοξικά υπολείμματα άφοβα, χάρη στην αντίδραση που κάνει η μαγειρική σόδα.

Tip: Η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την προσωπική μας υγιεινή. Πλένουμε τα δόντια μας με σόδα για να γίνουν πιο λευκά και κάνουμε γαργάρες με σόδα διαλυμένη σε νερό για την απομάκρυνση οσμών από τα γεύματα! Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως scrub προσώπου και σώματος!