Ίσως από τις ομορφότερες στιγμές στη ζωή ενός παιδιού, που είχε την τύχη να μεγαλώσει στην Κύπρο, ήταν η άφιξη του… «παγωτάρη» στα στενά της γειτονιάς του. Κάθε καλοκαιρινό δειλινό, χωρίς να έχει δοθεί ποτέ ραντεβού και χωρίς τη χρήση ρολογιού, κάθε παιδί ήξερε στο περίπου πότε θα έφτανε η πολυαναμενόμενη στιγμή. Φρόντιζε από πριν να έχει λίγα ψιλά στο χέρι και με το που άκουγε τον γνώριμο ήχο ξεπρόβαλλε τρεχάτος στον δρόμο με την αγωνία μπας και δεν τον προλάβει. Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας χρειάστηκε να τρέξουμε ξοπίσω του, υπό τις… αλαλάζουσες παραινέσεις της μάνας μας να είμαστε προσεκτικοί, αλλά η δροσιστική και γλυκιά γεύση του παγωτού-τροπαίου δικαίωνε την αδημονία μας, κάθε φορά. Κι ας μας έλιωνε στα χέρια μέχρι την επιστροφή στο σπίτι!

Ο πρώτος φημολογούμενος πλανόδιος παγωτατζής στην ιστορία, ωστόσο, δεν ξεφύτρωσε μέσα από τις κυπριακές γειτονιές. Ονομαζόταν Φραντσέσκο Προκόπιο Κούτο και καταγόταν βεβαίως από την Ιταλία, όπου ξεκίνησε τη δουλειά του το 1686. Αλλά η ιδέα του παγωτού, όπως λίγοι γνωρίζουν, αν και εκεί εξελίχθηκε περισσότερο από πουθενά αλλού, δεν προέρχεται από την Ιταλία.

Το παγωτό ξεκίνησε κάπου στην Κίνα ως συνδυασμός από χιόνι, γάλα και βρασμένο ρύζι, έφτασε στη Δύση ως δροσιστικό επιδόρπιο με βάση του το χιόνι, το μέλι και τον πολτό φρούτων και σήμερα έχει μετεξελιχθεί σε γαστρονομική τέχνη. Οφείλει τη σημερινή του υφή και γεύση στη συνταγή που εφηύραν οι Ιταλοί στις αρχές του 17ου αιώνα, στη βάση της οποίας ζέσταιναν ένα μείγμα κρέμας αγελαδινού γάλακτος και ζάχαρης και πρόσθεταν πολτό φρούτων για το άρωμα. Ακολούθως, χτυπούσαν μέσα σε λεκάνη από κασσίτερο κομμάτια πάγου με αλάτι για να μειωθεί η θερμοκρασία τήξεως του πάγου και να αποτραπεί η εξάτμισή του και ένωναν τα δύο μείγματα με ήπιες κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν και να παγώσουν, εξαιτίας της ψυκτικής δράσης της εξάτμισης.

Η ιδέα, δε, για το χωνάκι, ως πρακτικός τρόπος σερβιρίσματος του παγωτού, εφευρέθηκε το 1904 από τον Ερνεστ Χάμγουι, έναν Σύρο μετανάστη που ζούσε στο Σεντ Λούις της Αμερικής.

Ιδιαίτερη παράδοση στο είδος έχει και η Κωνσταντινούπολη, με το παγωτό καϊμάκι της από γάλα, ζάχαρη και σαλέπι να σερβίρεται μόνο του ή στην κορυφή σιροπιαστών λιχουδιών, όπως ο μπακλαβάς. Η πόλη φημίζεται σήμερα για τους πλανόδιους παγωτατζήδες της, οι οποίοι σερβίρουν το παγωτό χωνάκι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και χρησιμοποιώντας ευφάνταστα τρικ κατά την προετοιμασία του.

Στις μέρες μας βρίσκει κανείς παγωτό σε αφθονία γεύσεων και συνδυασμών, τυποποιημένο ή χύμα, ενώ εύκολα μπορεί να φτιάξει και τις δικές του συνταγές στο σπίτι, με υλικά της επιλογής του.

Πού να κυνηγάτε τον παγωτάρη μες το κατακαλόκαιρο; Απολαύστε τις καλοκαιρινές σας στιγμές από την άνεση του σπιτιού σας, με παγωτά από τις Υπεραγορές Αλφαμέγα! Δείτε όλες τις σχετικές προσφορές στο τελευταίο μας φυλλάδιο.