Ροζέ, κόκκινο ή λευκό, γλυκό, ξηρό ή ημίγλυκο. Όπως και αν προτιμά κανείς το κρασί, αδιαμφισβήτητα είναι το ιδανικό συνοδευτικό για καλό φαγητό, αλλά και μια ξεχωριστή συντροφιά το βράδυ, για να χαλαρώσει κανείς μετά από μία δύσκολη μέρα. Και η ιατρική επιστήμη, όμως, αναγνωρίζει τις πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού ειδικά.

Το κρασί δεν έλκει την καταγωγή του από τη Γαλλία, ωστόσο πιστεύεται πώς είναι οι απόγονοι των Γαλατών που μετέτρεψαν κυριολεκτικά σε… επιστήμη την παραγωγή κρασιού. Τα ροζέ κρασιά ταιριάζουν περισσότερο με έντονες πικάντικες γεύσεις. Ψάρια, λευκό κρέας ή τα ελαφριά γεύματα συμπληρώνονται ιδανικά με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Επιλέξτε κόκκινο κρασί για πιάτα με βασικό πρωταγωνιστή το κόκκινο κρέας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να συνοδεύσετε το κρασί σας με εκλεκτό γαλλικό τυρί. Η Γαλλία διαθέτει περισσότερα από 400 είδη τυριού και κάποια από αυτά, χωρίς υπερβολή κυριαρχούν στον κόσμο. Brie, ροκφόρ, σεβρ και καμαμπέρ είναι μερικά από αυτά που ξεπέρασαν τα σύνορα της Γαλλίας και αγαπήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ροκφόρ παράγεται στον γαλλικό νότο. Υποκίτρινο, ελαφρά υγρό, με την χαρακτηριστική μπλε «μούχλα», που σχηματίζεται από τον μύκητα Penicillium roquefortis, εξ ου και το όνομά του. Θεωρείται πλούσιο σε λιπαρά, πρωτεΐνες και ασβέστιο. Το brie, αγελαδινό τυρί από την ομώνυμη επαρχία της Γαλλίας όπου παρασκευάστηκε για πρώτη φορά, θεωρείται βασιλιάς των τυριών. Είναι μαλακό, με χαρακτηριστική και έντονη γεύση και αρκετοί το προτιμούν ψητό ή λιωμένο. Το σεβρ (cherve), είναι λευκό κατσικίσιο τυρί, αν και η υφή και η γεύση του εξαρτάται από το τρόπο παρασκευής του. Για παράδειγμα όταν είναι μακράς ωρίμανσης αποκτά σφιχτή υφή και κίτρινο χρώμα. Το καμαμπέρ είναι μαλακό κρεμώδες τυρί από αγελαδινό γάλα με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.

Λέγεται πως για να γνωρίσει κανείς κάθε γωνιά της Γαλλίας, δεν έχει παρά να δοκιμάσει το τυρί που παράγει κάθε περιοχή. Για αυτό και τα περισσότερα τυριά στη Γαλλία φέρουν το όνομα της περιοχής παραγωγής τους. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με το κρασί, αφού δύσκολα θα βρείτε σε γαλλικές ετικέτες το όνομα του σταφυλιού στη φιάλη. Συνήθως αναγράφεται η περιοχή παραγωγής, μιας και κατά τους οινοποιούς όλα έχουν τη σημασία τους για το τελικό αποτέλεσμα και όχι μόνο η ποικιλία του σταφυλιού, όπως το υψόμετρο του αμπελώνα, το κλίμα στην περιοχή και ο τύπος του εδάφους.

Συνοδεύστε  το γεύμα ή το δείπνο σας με εκλεκτό γαλλικό κρασί και τα πιο διάσημα γαλλικά τυριά, που θα βρείτε στις Υπεραγορές Αλφαμέγα! Δείτε τις προσφορές μας σε γαλλικά κρασιά και τυριά στο τελευταίο μας φυλλάδιο.