Αν έχετε βρεθεί ποτέ στο Παρίσι, θα πέσατε σίγουρα πάνω σε μία από τις χαρακτηριστικές κρεπερί, τις μικρές καντίνες στην άκρη του δρόμου που σερβίρουν ζεστές κρέπες φτιαγμένες στο λεπτό, με γέμιση στα γούστα του καθενός. Γλυκιά ή αλμυρή, η κρέπα είναι ένα γρήγορο γεύμα, φτιαγμένο με απλά υλικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι, και πάνω από όλα χορταστικό, είτε τρώγεται για επιδόρπιο ή για πρόγευμα ή κυρίως γεύμα.

Οι κρέπες ανήκουν στην κατηγορία της τηγανίτας, που τρώγονταν ήδη στην αρχαία Ελλάδα, ενώ το όνομά τους προέρχεται από το λατινικό crispa και σημαίνει «τηγανίτα με τσάκιση» (διπλωμένη). Η ιστορία τους, στη μορφή που τις ξέρουμε σήμερα, πάει πίσω στον 13ο αιώνα, όταν σύμφωνα με τον αστικό μύθο, μια νοικοκυρά στη Βρετάνη έριξε κατά λάθος λίγο χυλό στο μαγκάλι που ζεσταινόταν πάνω στο τζάκι. Το μίγμα γρήγορα ψήθηκε κι όταν η γυναίκα το δοκίμασε, αποφάσισε πως άξιζε τον κόπο να το ξαναφτιάξει. Και εγένετο κρέπα! Στην πατρίδα της, τη Βρετάνη, την σερβίρουν παραδοσιακά με μηλίτη, ενώ σε ολόκληρη τη Γαλλία η 2α Φεβρουαρίου είναι κάθε χρόνο αφιερωμένη στην κατανάλωση κρέπας με όλη την οικογένεια μαζεμένη, σε ένα πρώιμο καλωσόρισμα της άνοιξης. Σήμερα, παραλλαγές της κρέπας υπάρχουν σε πολλές εθνικές κουζίνες, όπως τα αγγλικά pancakes, οι ισπανικές πίτες tortilla ή τα ρωσικά blini.

Η κρέπα είναι προπάντων ένα εύκολο γεύμα που φτιάχνεται γρήγορα και με απλά υλικά: Αν θέλετε να τις παρασκευάσετε, αρκεί να θυμάστε τα αρχικά: Α.Β.Γ.Α. για κάθε ένα από τα τέσσερα βασικά υλικά της (αλεύρι, βούτυρο, γάλα, αβγό). Μισό φλιτζάνι αλεύρι, μια κουταλιά λιωμένο βούτυρο, μισό φλιτζάνι γάλα και ένα αβγό αρκούν για 4-5 κρέπες. Προσθέστε στο μίγμα και μια πρέζα αλάτι και ανακατέψτε καλά, ανάβοντας στο μεταξύ ένα αντικολλητικό τηγάνι ή, ιδανικά, την κρεπιέρα σας. Μόλις το σκεύος ζεσταθεί, ρίξτε με μια κουτάλα μια δόση από το μίγμα σας και απλώστε το να πάει παντού. Όταν η πάνω επιφάνεια αρχίσει να βγάζει μικρές φουσκάλες, είναι η ώρα να τη γυρίσετε από την άλλη πλευρά και να ρίξετε την γέμισή σας. Προτιμήστε πραλίνα φουντουκιού ή μέλι με φρούτα (μπανάνα, φράουλα ταιριάζουν πολύ) και τριμμένο μπισκότο για μια γλυκιά κρέπα και τυρί με αλλαντικά και μανιτάρια για μια αλμυρή κρέπα. Μην παραλείψετε όμως να αυτοσχεδιάστε με ό,τι σας αρέσει και ό,τι υπάρχει διαθέσιμο στο ψυγείο σας. Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου εύγευστο!

Στη συνέχεια διπλώστε την κρέπα στη μέση και σερβίρετε – τη γλυκιά κρέπα ιδανικά μαζί με παγωτό. Bon appétit!

Φτιάξτε τις δικές σας κρέπες στο λεπτό με τη συσκευή Quest για παρασκευή κρέπας και pancake, που θα βρείτε στις Υπεραγορές Αλφαμέγα! Δείτε τις προσφορές στο τελευταίο μας φυλλάδιο.