Μετά από πενήντα μέρες αποχής, τα κρεατικά επιστρέφουν στο πασχαλινό τραπέζι, σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, όλες με βάση την κυπριακή παράδοση. Η κατανάλωσή τους είναι προτιμότερο να γίνει με μέτρο για όσους νήστεψαν, καθώς ο οργανισμός συνήθισε στην πολυήμερη αποχή από ζωικές τροφές. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν το βράδυ της Ανάστασης να καταναλωθεί σούπα ή μαγειρίτσα και στο τραπέζι της Λαμπρής να υπάρχουν άφθονες σαλάτες για συνοδευτικό.

Πέρα από τον οβελία ή τη σούβλα, τα λουκάνικα είναι μια ιδανική και ξεχωριστή πρόταση για το πασχαλινό τραπέζι, καθώς στην Κύπρο έχουμε άφθονη παράδοση σε αυτά. Το λουκάνικο είναι ένα αλλαντικό από χοιρινό κρέας, εμπλουτισμένο με άφθονα μπαχαρικά, που ωριμάζει στο κρασί και στη συνέχεια καπνίζεται σε κλαδιά ή αποξηραίνεται στον ήλιο. Παλιότερα, το αποκαλούσαν και τεράτσι, λόγω της ομοιότητάς του με τον καρπό της τερατσιάς.

Το κρέας, αρχικά τεμαχίζεται σε χοντροκομμένα κομμάτια με λίγο λίπος, τα οποία μαρινάρονται σε κόκκινο κυπριακό κρασί, μπαχαρικά (απαραίτητα πιπέρι, κόλιαντρος, αρτησιά, αλλά και κανέλα, γαρίφαλο ή σχίνος σε ορισμένες εκδοχές) και αλάτι. Το μίγμα αφήνεται να ωριμάσει στο κρασί για 3-8 μέρες και στη συνέχεια με αυτό γεμίζονται καθαρισμένα έντερα χοίρου που δένονται σε περίπου 10 συστάδες λουκάνικων με κόμπους. Τα λουκάνικα που δημιουργούνται με αυτό τον τρόπο στη συνέχεια και για μερικές μέρες καπνίζονται σε κλαδιά από κυπριακούς θάμνους ή δέντρα, αποκτώντας επιπρόσθετο άρωμα από την καύση τους, ή αποξηραίνονται στον ήλιο σε ελεγχόμενες συνθήκες. Στη χώρα μας, είναι φημισμένα τα λουκάνικα της Πάφου, που αποξηραίνονται στον ήλιο, και της περιοχής Πιτσιλιάς, τα οποία είναι καπνιστά.

Χάρη στο πολυήμερο μαρινάρισμά τους σε κρασί και στο μίγμα μπαχαρικών, τα κυπριακά λουκάνικα έχουν χαρακτηριστική, πικάντικη γεύση, ενώ δεν απαιτούν ιδιαίτερο ψήσιμο. Μπορείτε να τα σερβίρετε ψητά στη σχάρα, στο φούρνο, στο τηγάνι και ιδανικά, ψητά στα κάρβουνα.

Καλή όρεξη!

Δοκιμάστε κι εσείς τα χωριάτικα και τα καπνιστά κρασάτα λουκάνικα των υπεραγορών Αλφαμέγα! Δείτε τις πασχαλινές προσφορές στο τελευταίο μας φυλλάδιο.