27 Φεβρουαρίου 2017: Καθαρά Δευτέρα!

Η μόνη μέρα του χρόνου που εύχεσαι να έχει λίγο αέρα, για να μπορέσεις να πετάξεις τον χαρταετό και να φτάσει πολύ ψηλά! Έφτασε λοιπόν η ώρα της αναζήτησης, όχι μόνο του πιο νόστιμου χαλβά αλλά και του πιο όμορφου χαρταετού! Τι πιο διασκεδαστικό όμως, από το να τον φτιάξουμε μόνοι μας; Μια χειροτεχνία που θα φαντάζει πολύ ενδιαφέρουσα στα μάτια των παιδιών αλλά και των δημιουργικών ενηλίκων! Off we go λοιπόν, να φτιάξουμε τον ολόδικό  μας χαρταετό!

Τι θα χρειαστούμε;

Tip: Δεν χρειάζεται η κατασκευή μας να είναι περίπλοκη, αλλά λειτουργική, όμορφη και με απλά υλικά! Οι καλύτεροι χαρταετοί είναι αυτοί που έχουν ελαφρύ σκελετό!

 1. Πλαστικό χαρτί περιτυλίγματος
 2. 2 ξύλινα πηχάκια (όλα το ίδιο μήκος π.χ 60 εκατοστά)
 3. Γερό σπάγκο
 4. Γλασέ χαρτί ή άλλο για διακόσμηση της ουράς
 5. Κολλητική ταινία
 6. Ένα μικρό πριόνι
 7. Ψαλίδι
 8. Μολύβι
 9. Ξυλάκι από σουβλάκι

Πως το κάνουμε;

 • Τοποθετούμε τα πηχάκια το ένα κάθετα και το άλλο οριζόντια και τα δένουμε σφιχτά στη μέση. Το πηχάκι που θα μπει οριζόντια θα πρέπει να είναι αρκετά ψηλά δεμένο στο κάθετο, και όχι να σχηματίζουν έναν ομοιόμορφο σταυρό.
 • Ενώνουμε όλες τις κορυφές των ξύλων με σπάγκο. Εδώ χρειαζόμαστε το πριόνι! Στις κορυφές των ξύλων κάνουμε μια μικρή τομή για να εφαρμόζει καλύτερα ο σπάγκος.
 • Βάζουμε το σκελετό πάνω στο χαρτί και σχεδιάζουμε με το μολύβι ένα περίγραμμα, 5 εκατοστά πιο μεγάλο από τον σκελετό.
 • Κόβουμε το περίγραμμα του χαρτιού, το αναδιπλώνουμε και το κολλάμε έτσι ώστε να καλύψει και τα πηχάκια.
 • Κόβουμε 4 κομμάτια σπόγγου με ίδιο μήκος, 30 εκ. (Το μήκος του σπόγγου πρέπει να είναι το μισό του μήκους που έχει το πηχάκι). Δένουμε τα κομμάτια του σπάγκου, έτσι ώστε να βγαίνει ο σπάγκος από την πίσω πλευρά του χαρταετού, στα σημεία: α) που ενώνονται τα δύο πηχάκια, β) 20εκ. πιο κάτω στην ευθεία γ) 20εκ αριστερά και δ) 20εκ δεξιά από το πρώτο. Τέλος, δένουμε και ενώνουμε όλους τους σπάγκους μεταξύ τους.
 • Σε αυτόν τον κεντρικό κόμπο θα δέσουμε και το μακρύ και γερό σπάγκο με τον οποίο θα πετάξουμε τον αετό. O σπάγκος καταλήγει τυλιγμένος στο ξυλάκι από σουβλάκι.
 • Ώρα για την ουρά ή οποία έχει μεγάλη σημασία, γιατί αυτή εξασφαλίζει την ισορροπία του αετού! Στην κάτω άκρη του χαρταετού, δένουμε πάνω στο πηχάκι τον σπόγγο της ουράς, που πρέπει να είναι 5 φορές μεγαλύτερος από το ύψος του αετού. Κρεμάμε πάνω της πολλά μαζεμένα χρωματιστά χαρτιά σαν κρόσσια για ομορφιά!

Είμαστε έτοιμοι να πετάξουμε!