Χρόνος Εκτέλεσης

2 ώρες

Χρόνος Ψησίματος

20-25 λεπτά

Μερίδα/ες

80

Βαθμός δυσκολίας

1

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 100 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού
  • 100 γραμμάρια χυμό μανταρινιού
  • 400 γραμμάρια Σπορέλαιο
  • 180 γραμμάρια Ελαιόλαδο
  • 50 γραμμάρια Ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κουτάλι γλυκού γαρύφαλλο
  • 3+ κουταλιές γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτάλι γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτάλι γλυκού σόδα (όχι γεμάτο)
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 2 μανταρίνια

Υλικά – μείγμα 2

  • 1000 γραμμάρια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

 

Υλικά για σιρόπι

  • 500 γραμμάρια Νερό
  • 800 γραμμάρια Ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 στικ κανέλας
  • 4 ολόκληρα γαρύφαλλα
  • 1 Πορτοκάλι και 1 μανταρίνι ολόκληρα κομμένα σε 2 κομμάτια
  • 200 γραμμάρια Μέλι

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

Βάζουμε τα όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι να βράσουν.

  • Μόλις πάρει μια βράση το σιρόπι μας και διαλυθεί η ζάχαρη αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
  • Αυτό το κάνουμε 3 – 4 ώρες πριν αρχίσουμε τη ζύμη για τα μελομακάρονα για να προλάβει να κρυώσει.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
  • Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο, φαρδύ μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλά. Δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε και άλλα μπαχαρικά αν θέλουμε
  • Προσθέτουμε έπειτα τα υλικά του μείγματος 2 μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ απαλά με ένα κουτάλι για πολύ λίγο ίσα ίσα να ανακατευτούν τα υλικά μας.  Είναι πολύ σημαντικό να μην ανακατέψουμε πολύ τα υλικά για να μην βγάλει λάδια το μείγμα

Πλάθουμε τα μελομακάρονα (25 γρ το ένα αν έχουμε ζυγαριά)

  • Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ή με ένα τρίφτη κάνουμε όμορφα σχήματα επάνω στα μελομακάρονα.
  • Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα επάνω σε λαμαρίνες που τις έκουμε καλύψει με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε στους 190 βαθμούς για περίπου 20 – 25 λεπτά μέχρι που να τραγανήσουν.
  • Αν ψήνουμε στον αέρα καλό είναι στη μέση του ψησίματος να αλλάξουμε θέση στα ταψιά ώστε να γίνει το ψήσιμο ομοιόμορφα.
  • Μεταφέρουμε λίγα λίγα τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 25 δευτερόλεπτα, τα σουρώνουμε, μελώνουμε και ρίχνουμε καρύδια.