Χρόνος Εκτέλεσης

40 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος

15-20 λεπτά

Μερίδα/ες

10

Βαθμός δυσκολίας

1

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 10 ψωμάκια μικρά για μπέργκερ
  • 10 φέτες τσένταρ
  • 14 μανιτάρια
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 κρεμμύδι μέτριο σε φέτες
  • λίγες φέτες μαρούλι σγουρό

 

Μπιφτέκι

  • 1 κρεμμύδι
  • 9 κ.σ. ελαιόλαδο (2 + 5 + 2)
  • 1 σκ. σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 100γρ ψωμί του τοστ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 1 κύβος κοτόπουλο
  • 1 γεμάτη κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 5-6 κλωναράκια θυμάρι
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχάρι
  • 1 αβγό

 

Σάλτσα

  • 80γρ μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. κέτσαπ
  • 1 κ.γ. μέλι

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

Μπιφτέκια

  1. Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
  2. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και λεπτοκόβουμε το σκόρδο.
  3. Ρίχνουμε στο τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι,πιπέρι και σοτάρουμε.
  4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη για να καραμελώσει ελαφρά.
  5. Όταν το κρεμμύδι έχει μαραθεί και πάρει ελαφρύ χρώμα το αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
  6. Κόβουμε σε κομμάτια τις φέτες ψωμιού και τις βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια μαζί με τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το σοταρισμένο κρεμμύδι, τον κύβο, την καπνιστή πάπρικα, το θυμάρι και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Δεν το χτυπάμε πάρα πολύ να μη γίνει σαν ζυμάρι.
  7. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το μείγμα με το ψωμί, τον κιμά, 5 κ.σ. ελαιόλαδο, το αβγό, αλάτι και πιπέρι (αν θέλουμε) και αναμιγνύουμε καλά με τα χέρια μας.
  8. Βάζουμε ένα τηγάνι απλό ή με ραβδώσεις σε μέτρια φωτιά να κάψει και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  9. Πλάθουμε 10 μπιφτέκια, περίπου 80γρ το καθένα και τα βάζουμε στο τηγάνι να ψηθούν για 3 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά. Μπορούμε αν θέλουμε να τα ψήσουμε στον φούρνο στους 200-220 βαθμούς στον αέραγια 12 λεπτά.
  10. Στο τέλος βάζουμε και το τυρί.
  11. Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε από τηφωτιά και σερβίρουμε.

Σάλτσα

Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολ και κρατάμε το μείγμα μέχρι να το χρειαστούμε.

 

Συναρμολόγηση

  1. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.
  2. Καθαρίζουμε την πιπεριά και την κόβουμε σε κομμάτια 2×2εκ.
  3. Στο τηγάνι και σε πολύ δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα μανιτάρια και την πιπεριά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα και να χάσουν τα περίσσια υγρά τους.
  4. Αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στο πλάι.
  5. Κόβουμε και βάζουμε τα ψωμάκια στο τηγάνι με την κομμένη μεριά προς τα κάτω μέχρι να ζεσταθούν.
  6. Παίρνουμε το κάτω μισό από το κάθε ψωμάκι, τοποθετούμε το μαρούλι, από πάνω μοιράζουμε τη σάλτσα.
  7. Βάζουμε τα μπιφτέκια, από πάνω ροδέλες κρεμμυδιού, το μείγμα μανιταριού και πιπεριάς και καπακώνουμε με το άλλο μισό ψωμάκι.