Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα» (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και «Πέμπτη». Στις μέρες μας η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η αρχή της αποκριάς και η αφορμή για ένα μεγάλο νόστιμο τραπέζι με πρωταγωνιστές τα κρεατικά!

Ακολουθούν τα highlights των εύκολων και γρήγορων συνταγών που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σας για να εντυπωσιάσετε αλλά και να ικανοποιήσετε κάθε απαιτητικό ουρανίσκο!

 

Κοντοσούβλι μαριναρισμένο στη λαδόκολλα

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό χοιρινό κρέας (μπριζόλα λαιμού για να έχει και λίγο πάχος) κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

 

Για τη μαρινάδα

1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη

1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες

2 κλωνάρια μαϊντανό

1 κ.γλ. πιπέρι σε κόκκους

1 κ.γλ. ρίγανη

1/2 κ.γλ. θυμάρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας.
  • Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος μέσα και το αφήνουμε για όλη τη νύχτα.
  • Την επομένη, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, βάζουμε το ένα κομμάτι δίπλα στο άλλο (ή το περνούμε σε ξυλάκια για σουβλάκια), το τυλίγουμε σε λαδόκολλα και το βάζουμε σε ένα ταψί να ψηθεί, για 1 1/2 ώρα περίπου (προσοχή: αυτό εξαρτάται και από την ποιότητα του κρέατος).

Βουβαλίσιο  σπεντζοφάι

ΥΛΙΚΑ

 

200γρ. λουκάνικα βουβαλίσια

3 πιπεριές πράσινες κέρατα

3 πιπεριές κόκκινες

1 σκελίδα σκόρδο

2 ντομάτες φρέσκες στο μούλτι

1 κ.γ. πελτές ντομάτας

4 κ.σ. ελαιόλαδο

λίγο νερό

1 κ.σ. κοφτή ρίγανη

αλάτι

πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τα λουκάνικα σε κομμάτια, πλένουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε τα σπόρια και κόβουμε σε παχιές ροδέλες.
  • Σε βαθύ τηγάνι με καπάκι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα λουκάνικα, να πάρουν ελαφρύ χρώμα, προσθέτουμε τις πιπεριές και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 5 λεπτά όλα τα υλικά μαζί.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 4’ ακόμα. Προσθέτουμε λίγο νερό και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε αρκετά  τη θερμοκρασία.
  • Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για μισή ώρα περίπου με κλειστό καπάκι. Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τη ρίγανη. Το σερβίρουμε σαν ορεκτικό ή με πιλάφι σαν κυρίως γεύμα.

 

Κοτόπουλο με χειμωνιάτικα λαχανικά

ΥΛΙΚΑ

 

2 στήθη κοτόπουλο κομμένα στη μέση

1 μικρό λάχανο άσπρο κομμένο σε χοντρά κομμάτια

1 καρότο κομμένο σε ροδέλες

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

½ φλιτζ. κρασί λευκό

2 φλιτζ. ζωμός κότας

1 γεμάτη κ.γ. βούτυρο φρέσκο

4 κ.σ. ελαιόλαδο ή 3 κ.σ. βούτυρο

4-5 κόκκους μπαχάρι

αλάτι

πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (ή το βούτυρο) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, περνάμε το κοτόπουλο από αλάτι και πιπέρι και το σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
  2. Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το λάχανο και το καρότο και ανακατεύουμε.
  3. Ρίχνουμε το μπαχάρι και το φρέσκο βούτυρο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μέχρι να μαραθούν τα υλικά για 5 περίπου λεπτά (προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση).
  4. Σβήνουμε με κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
  5. Μόλις αρχίζει να δένει η σάλτσα, ρίχνουμε το κοτόπουλο και το ζωμό κότας και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
  6. Σερβίρουμε.