Το ψωμί έχει ιστορία εφτά με οκτώ χιλιάδων χρόνων. Λέγεται ότι άρχισε να παρασκευάζεται πρώτα, τουλάχιστον σε μορφή κοντά σε αυτήν που γνωρίζουμε σήμερα, στην αρχαία Αίγυπτο. Με εξαίρεση την Νοτιοανατολική Ασία, όπου προτιμούν το ρύζι, στον υπόλοιπο κόσμο το ψωμί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής. Τα τελευταία χρόνια πολλοί το ενοχοποιούν για την πρόσληψη σωματικού βάρους. Ωστόσο οι ειδικοί εξηγούν ότι το λευκό ψωμί συνδέεται πράγματι με το κοιλιακό λίπος, ενώ αντίθετα το ψωμί ολικής άλεσης, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής, στην πραγματικότητα βοηθά στη διατήρηση σωστών διατροφικών συνηθειών και ενός υγιούς σωματικού βάρους. Στις Υπεραγορές Αλφαμέγα μπορείτε να βρείτε μία ποικιλία υγιεινών επιλογών, πλούσιων σε γεύση και με λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τις συμβατικές επιλογές!

 

ΨΩΜΙ ΣΙΚΑΛΗΣ

Ποιος είπε ότι το ψωμί απαγορεύεται όταν κάνετε διατροφή; Ίσα-ίσα που το ψωμί σίκαλης επιβάλλεται σε περιπτώσεις όπου προσέχετε τη διατροφή σας.

Πιστεύεται ότι η σίκαλη  προέρχεται από την κεντρική Ασία, από άγρια χόρτα ή από μία άγρια σίκαλη που βρέθηκε στη Συρία, το Ιράν και την Αρμενία. Πέρα από τα οφέλη που έχει για την υγεία η προσθήκη του ψωμιού σίκαλης στη διατροφή σας, πρόκειται, όπως θα διαπιστώσετε, για ένα γευστικό τύπο ψωμιού που συνδυάζεται πολύ καλά είτε με γλυκιές είτε με αλμυρές γεύσεις και με ωραίο άρωμα.


ΨΩΜΙ ΚΙΝΟΑ

Η κινόα, φυτό που καλλιεργείται στις Άνδεις εδώ και τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες χρόνια και το οποίο οι Ίνκας θεωρούσαν «μητέρα όλων των σπόρων». Μόλις πρόσφατα έχει ενταχθεί δυναμικά στις διατροφικές συνήθειες των περισσοτέρων από εμάς. Θυμίζει ρύζι ή πλιγούρι, αν και με πιο ουδέτερη γεύση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έχει περισσότερες πρωτεΐνες από άλλα δημητριακά και οι παιδίατροι το συνιστούν πλέον στους γονείς για την πρώτη βρεφική τροφή του παιδιού τους!

Το ψωμί κινόα με σπόρους chia θεωρείται δικαίως υπερτροφή. Ή καλύτερα, για να είμαστε πιο ακριβείς σε σχέση με τα οφέλη που έρευνες καταδεικνύουν ότι έχουν οι δύο σπόροι, το ψωμί κινόα είναι… η υπερτροφή των υπερτροφών!


ΨΩΜΙ ΜΕ ΦΑΓΟΠΥΡΟ

Μπορεί στους περισσότερους από μας να ήταν μάλλον άγνωστο ως πρόσφατα, όμως το φαγόπυρο, ένα εναλλακτικό δημητριακό με καταγωγή την Ασία, καλλιεργείται και καταναλώνεται εδώ και αιώνες στον υπόλοιπο κόσμο και συγκεκριμένα στις χώρες της Άπω Ανατολής και τη Ρωσία. Αρκετοί το χαρακτηρίζουν και υπερτροφή, αφού έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και φολικό οξύ από τα συνήθη δημητριακά. Είναι ιδανικό συνοδευτικό για το γεύμα σας, αλλά και μια εξαιρετική επιλογή για πρόγευμα ή σάντουιτς, με τη συνοδεία μελιού, τυριών και των αγαπημένων σας λαχανικών.


ΤΡΙΚΟΚΟ ΨΩΜΙ

Το τρίκοκο ψωμί έχει ως βάση το τρίκοκο αλεύρι, δηλαδή τη ζέα, ένα υπερ-θρεπτικό δημητριακό που τιμούσαν ιδιαίτερα οι αρχαίοι Έλληνες, ελλείψει σιταριού. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα γνωστά δημητριακά που εξημέρωσε και καλλιέργησε συστηματικά ο άνθρωπος, ίχνη του οποίου εντοπίστηκαν σε προϊστορικούς οικισμούς της Μικράς Ασίας, ενώ αναφέρεται ακόμη και στα ομηρικά έπη. Στις μέρες μας, με γνώση πια της υψηλής διατροφικής της αξίας, η ζέα προσφέρεται για όσους θέλουν τροφή πλούσια σε μαγνήσιο, που βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, και χωρίς γλουτένη, για την καλύτερη λειτουργία των εντέρων. Πέρα από το αλεύρι ολικής αλέσεως από ζέα και τις νιφάδες ζέα, το τρίκοκο ψωμί που θα βρείτε στις Υπεραγορές Αλφαμέγα περιέχει κι άλλες τροφές υψηλής διατροφικής αξίας, όπως οι λιναρόσποροι, οι ηλιανθόσποροι και η βρώμη, δίνοντας ένα ψωμί πολύ ξεχωριστό από τα συνηθισμένα, σε γεύση και θρεπτική αξία.


ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΣΙΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ CHIA

Ιδιαίτερο σε γεύση και χρώμα, το καλαμποκίσιο ψωμί με σπόρους chia είναι ένας συνδυασμός του «ταπεινού» καλαμποκιού και των υπερ-ωφέλιμων σπόρων chia, που απογειώνει τη γεύση και το διατροφικό αποτέλεσμα. Το καλαμπόκι χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για την παραγωγή ψωμιού (η γνωστή «μπομπότα»), δίνοντας άρτους με ιδιαίτερη γεύση, άφθονες φυτικές ίνες και πυκνούς στην υφή. Με την προσθήκη αλευριού σίτου το ψωμί μαλακώνει, ενώ οι έξτρα ηλιόσποροι και οι σπόροι chia προσδίδουν επιπλέον διατροφική αξία στο ψωμί, χάρη στις ευεργετικές τους ιδιότητες. «Chia» στη γλώσσα των Μάγια, οι οποίοι καλλιεργούσαν συστηματικά το σχετικό φυτό, σημαίνει δύναμη, αφού οι ευεργετικές του ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό ήταν φανερές από τότε. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει αποδειχθεί ότι πρόκειται για μια κορυφαία υπερτροφή, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί την τελευταία τάση σε όσους προσέχουν τη διατροφή τους, επιλέγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα θρεπτικών στοιχείων.


ΨΩΜΙ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ

Αν ανήκετε στην κατηγορία όσων γυμνάζονται και ακολουθούν μία πρωτεϊνική διατροφή, έχετε ένα λόγο παραπάνω για να περιλάβετε το ψωμί με πρωτεΐνη στο αυστηρό κατά τα άλλα διατροφικό σας πρόγραμμα. Το ψωμί πρωτεΐνης φτιάχνεται από αλεύρι ολικής άλεσης σίτου, λιναρόσπορο, συμπύκνωμα πρωτεΐνης σόγιας και χοντρόκοκκη σόγια, γλουτένη σίτου, σπόρους κολοκύθας, αλεύρι βύνης σίτου, εκχύλισμα βύνης κριθαριού και ίνες μήλου. Όπως είναι γνωστό, ο ρόλος της πρωτεΐνης είναι καθοριστικός για την διατήρηση και την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, για αυτό και οι αθλητές ακολουθούν κατά βάση πρωτεϊνική διατροφή. Το συγκεκριμένο ψωμί θεωρείται μία εξαιρετική εναλλακτική επιλογή αντί του παραδοσιακού ψωμιού, με μικρότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας. Αποτελεί ιδανική λύση και για όσους απέχουν από το κρέας χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, ενώ σημαντικό πλεονέκτημα είναι και το γεγονός ότι προκαλεί περισσότερο κορεσμό. «Παντρεύεται» ιδανικά με κάθε είδους επάλειμμα, ενώ γίνεται και εξαιρετικό τοστ.


ΠΟΛΥΣΠΟΡΟ ΨΩΜΙ KORNBACK

Το πολύσπορο ψωμί Kornback διαθέτει πλούσια γεύση, χάρη στην ποικιλία των σπόρων που περιλαμβάνει. Φτιαγμένο από αλεύρι σίκαλης και αλεύρι σίτου, δίνει άλλη διάσταση στη γεύση με τον συνδυασμό των νιφάδων βρώμης, λιναριού, ηλιόσπορου και το σησάμι. Θα σας κρατήσει χορτάτους για αρκετές ώρες και το πιο σημαντικό με πολύ λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το λευκό ψωμί. Η βρώμη θεωρείται εξαιρετική πηγή ινών, με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Δίχως αμφιβολία, το πολύσπορο ψωμί Kornback πέρα από την πλούσια γεύση του, συμβάλλει και στη πρόσληψη πολύτιμων για τον οργανισμό συστατικών και βιταμινών. Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε για την πλούσια γεύση που λέγαμε πιο πάνω!