Το φαγητό που λατρεύουν όλοι τα Χριστούγεννα, έρχεται για να σας συναρπάσει και να σας… χορτάσει! Πάμε να δούμε τη συνταγή που θα απογειώσει αυτά σας τα Χριστούγεννα!

Υλικά:

Για τη γαλοπούλα
• 1 γαλοπούλα
• 100 γρ. βούτυρο
• 1 κρεμμύδι
• 1 πράσινο μήλο
• θυμάρι
• 3 σκελίδες σκόρδο
• αλάτι πιπέρι

Για τη μαρινάδα:
• 4 λίτρα νερό
• 2 λεμόνια κομμένο στη μέση
• 12 φύλλα δάφνης
• 1 μάτσο μαϊντανό
• 2 κ. σούπας ξερό θυμάρι ή μισό μάτσο φρέσκο
• 5 κουταλιές της σούπας μέλι
• 200 γρ. αλάτι χοντρό ή το μισό ή λιγότερο ψιλό
• 8 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους σπασμένες
• 4 κουταλιές της σούπας κόκκοι πιπέρι μαύρο

Για τη γέμιση:
• 1 χούφτα βερύκοκα ξερά
• 1 χούφτα κάστανα βρασμένα
• 1 χούφτα ξηροί καρποί (φυστίκια αιγίνης, κάσιους, καρύδια)
• 150 γρ. βούτυρο χωρισμένο σε 2 μέρη
• 250 γρ. ψωμί σε τρίμματα
• 1 κύβο μυρωδικών
• 3 μεγάλα κρεμμύδια
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 1/2 μάτσο θυμάρι φρέσκο
• Προαιρετικά ένα μήλο πράσινο

Για την cranberry σος:
• 1 κονσέρβα σάλτσα κράνμπερι έτοιμη λίγα καρύδια

Για τη σάλτσα ψωμιού:
• 400 γρ. γάλα
• 200 ml κρέμα γάλακτος
• 150 γρ. ψωμί σε τρίμματα
• 15 γρ. βούτυρο
• μισό κρεμμύδι
• 3 γαρύφαλλα
• 1 φύλλο δάφνης
• μοσχοκάρυδο
• αλάτι πιπέρι
• 3 σκελίδες σκόρδο

Για τις πατάτες:
• πατατούλες μικρές
• βούτυρο
• αλάτι
• πιπέρι
• 1 σκελίδα σκόρδο
• Μυρωδικά

 

Εκτέλεση

Για τη γαλοπούλα:
Αφήνουμε να ξεπαγώσει η γαλοπούλα για 2-3 μέρες, πριν την «μαγειρέψουμε». Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό, αλάτι και μυρωδικά. Τα βράζουμε και αφού τα αφαιρούμε από τη φωτιά, κρυώνουμε τη μαρινάδα και τη βουτάμε μέσα τη γαλοπούλα για 24 ώρες. Στραγγίζουμε και έπειτα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και την αφήνουμε ξεσκέπαστη στο ψυγείο για ένα βράδυ.
Βάζουμε το μήλο, το θυμάρι, το σκόρδο και το κρεμμύδι κομμένα στα 4 στην κοιλιά της. Αλατοπιπερώνουμε, αλείφουμε με βούτυρο και τυλίγουμε τη γαλοπούλα σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Προσθέτουμε τη γαλοπούλα πάνω στη σχάρα, και από κάτω τοποθετούμε ένα ταψάκι με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Ψήνουμε για 40 λεπτό ανά κιλό γαλοπούλας και την τελευταία μισή ώρα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα για να πάρει η γαλοπούλα καλό χρώμα. Πάντα πάνω σε σχάρα.

Για τη γέμιση:
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το θυμάρι και το σκόρδο πολύ καλά, στο μισό βούτυρο. Αυτό μπορεί να πάρει και μισή – με μία ώρα, ανάλογα τη θερμοκρασία. Προσθέτουμε το ψωμί, και το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά και το σοτάρουμε καλά το για να πάρει χρώμα και να γίνει πιο κριτσανιστό.
Ύστερα, προσθέτουμε τον κύβο και τα υπόλοιπα υλικά σε μικρά κομμάτια, αλλά δεν ανακατεύουμε πολύ. Τέλος, σερβίρουμε σε πιατέλα. Όσο για την κράνμπερι σος, απλά ζεσταίνουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε λίγα καρύδια.

Για τη σάλτσα ψωμιού:
Βάζουμε το γάλα με το σκόρδο, τη δάφνη, τα γαρύφαλλα και το κρεμμύδι να βράσουν. Αφού τα αφαιρέσουμε από τη φωτιά, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να πάρουν τα αρώματα των μυρωδικών για 15 λεπτά. Έπειτα, σουρώνουμε και πετάμε τα μυρωδικά. Ζεσταίνουμε ξανά το γάλα, προσθέτουμε την κρέμα και τα ψίχουλα και σιγοβράζουμε για 2 – 3 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.

Για τις πατάτες:
Βράζουμε για 5 λεπτά. Σοτάρουμε καλά στο βούτυρο και ψήνουμε στο φούρνο με αλατοπίπερο και μυρωδικά..

ΤΙΡ: Δεν κόβουμε τη γαλοπούλα για τουλάχιστον μισή ώρα από όταν βγει από το φούρνο.

 

Πεινάσατε; Ξεκινήστε τα ψώνια και το μαγείρεμα και θα το ευχαριστηθείτε!