Στην Κύπρο κάνοντας λόγο για «πράσινα» ξενοδοχεία, πιο εύκολα δυστυχώς θα σκεφτεί κανείς το χρώμα παρά την οικολογική συνείδηση και λειτουργία της μονάδας που να αφορά τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Γι’ αυτό, ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρωτοβουλία “Green Κey” ένα διεθνές πρόγραμμα που απονέμει ένα σήμα οικολογικής ποιότητας για τον τουρισμό (eco-label). Ενεργεί ουσιαστικά ως ερέθισμα για τη μετατροπή κάθε τουριστικής μονάδας, μικρής ή μεγάλης, σε «πράσινη», προωθώντας την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, οι οποίες αποβλέπουν στην προστασία του και προάγουν την αειφορία. Το Πρόγραμμα αυτό συντονίζεται από το διεθνές “Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης” (FEE-Foundation for the Environmental Education) και λειτουργεί σήμερα σε 17 χώρες παγκοσμίως μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Έρευνες δείχνουν ότι οι τουρίστες έχουν την τάση να επιλέγουν τα πράσινα ξενοδοχεία, με τους Γερμανούς να φτάνουν το 80%.

Greenhotels

Ο κάθε ένας από αυτούς απαιτεί λίγο διαφορετικά πράγματα από τον άλλο υπάρχουν όμως και απλά πράγματα που όλοι ζητούν σχετικά π.χ. με την κατα – νάλωση νερού, ηλεκτρισμού απόβλητα κλπ. – με διαφορετική αυστηρότητα και σημασία ο κάθε ένας από αυτούς. Έτσι τα ξενοδοχεία στην Κύπρο που πέρασαν τις «εξετάσεις» του «Πράσινου Κλειδιού» Green Key είναι: Atlantica Bay, Atlantica Golden Beach, Hilton Cyprus και Apollonia Beach Hotel. Άλλα πιο αυστηρά κριτήρια είναι αυτά που απαιτεί το «λουλούδι» “Ecoflower” της ΕΕ και το μόνο που το έχει πάρει είναι το Sunwing Hotel (Sandy Bay resort).

Kάντε Αγροτουρισμό

Πολλοί είναι αυτοί από εμάς οι οποίοι σταδιακά επιλέγουν να κάνουν αγροτουρισμό… μήπως είναι η νέα μόδα ή στροφή από την «υπέρμετρη» ψεύτικη πολυτέλεια; Ουσιαστικά, αγροτουρισμός είναι εκείνη η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό. Το τεράστιο πλεονέκτημα της Κύπρου είναι το γεγονός ότι, μόλις λίγα λεπτά έξω από την κάθε πόλη υπάρχουν πολλές επιλογές. Σε ότι αφορά τα καταλύματα, πρόκειται για μικρές τουριστικές μονάδες παροχής αγαθών και υπηρεσιών, με σκοπό την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας, τόσο από την εκμετάλλευση των τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζό – μενα δωμάτια, πανσιόν, ξενώνες), όσο και από την τροφοδοσία των τουριστικών μονάδων με προϊόντα τοπικής παραγωγής γεωργικών συνεταιρισμών. Αμέτρητες επιλογές αγροτουριστικών καταλυμάτων, υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.agrotourism.com.cy

Μορφές Αγροτουρισμού

Οι μορφές του αγροτουρισμού, μπορούν να καταταχθούν σε δυο κατηγορίες :ο αμιγής αγροτουρισμός, όπου οι φιλοξενούμενοι πέρα από τον κύριο προορισμό τους (διακοπές – ανάπαυση), ασχολούνται είτε με αγροτικές εργασίες κατά κανόνα στο αγρόκτημα περιποίηση ζώων, άρμεγμα, τυροκομία, θερισμός, τρυγητός, λιομάζεμα, οπωροκηπευτική, μελισσοκομία, κτλ., είτε και πολλές φορές παράλληλα, με ψυχαγωγικές δραστηριότητες, από αυτές που τους προσφέρει το περιβάλλον της αγροτικής περιοχής (κολύμπι, ψάρεμα, πεζοπορία, ορειβασία, κυνήγι, ιππασία, κτλ.).

Ο σύνθετος αγροτουρισμός, όπου οι τουρίστες, πέρα από τις παραπάνω δραστηριότητες, που μπορούν να αναπτύξουν μάλλον περιθωριακά, ικανοποιούν κύρια, κάποιες προσωπικές ανάγκες τους, που εξειδικεύουν τον αγροτουρισμό της περιοχής, όπως για παράδειγμα τουρισμός υγείας, αθλητισμού, φυσιολατρίας, θρησκείας, πολιτισμού.

Στόχοι Αγροτουρισμού

Ο αγροτουρισμός στοχεύει σε δύο παράλληλους στόχους: Να δώσει τη δυνατότητα στον τουρίστα να περάσει ήρεμες διακοπές μέσα στη φύση, έξω από το πλαίσιο του ανεπτυγμένου τουρισμού, μέσα σε ένα φιλόξενο κλίμα που δημιουργεί η ίδια η φύση και οι άνθρωποί της και να ενισχύσει τον επαγγελματία του αγροτικού εισοδήματος με την εκμετάλλευση καταλυμάτων και την τροφοδοσία των επισκεπτών, των καταλυμάτων, με προϊόντα της ντόπιας αγροτικής παραγωγής και της τοπικής λαϊκής τέχνης.

 

Πηγή: https://agrotourism.wordpress.com/%CE%9F%CE%B9-%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D/