Μερικές χρήσιμες συμβουλές για επίδοξους δρομείς μεγάλων αποστάσεων, που αφορούν τη διαδικασία της προετοιμασίας. Να θυμάστε ότι, πάνω απ’ όλα, το τρέξιμο είναι διασκέδαση και πρέπει να το απολαμβάνετε!

  1. Ρουχισμός και παπούτσια

Για να αρχίσετε το τρέξιμο χρειάζεστε κυρίως ένα ζευγάρι καλά παπούτσια που θα ταιριάζει στα πόδια σας τέλεια, έτσι ώστε να αποφύγετε τους τραυματισμούς. Οι γυναίκες καλό είναι να φορούν αθλητικό στηθόδεσμο, ο οποίος δε θα πρέπει να είναι ούτε πολύ χαλαρός ούτε και πολύ τεντωμένος, αλλά να εφαρμόζει ακριβώς.

  1. Τρέξιμο vs Περπάτημα

Κατά τη διάρκεια του προγράμματός σας πρέπει ανά διαστήματα να χαλαρώνετε και να περπατάτε. Ακόμη και επαγγελματίες αθλητές εναλλάσσουν το τρέξιμο με το περπάτημα, προκειμένου να αυξήσουν την αντοχή τους.

  1. Αναπνοές

Οι μύες χρειάζονται οξυγόνωση! Για να συνεχίσουν να σας βοηθούν, θα πρέπει να φροντίσετε να αναπνέετε τόσο από τη μύτη όσο και από το στόμα, ώστε να παρέχετε αρκετή ποσότητα οξυγόνου στον οργανισμό σας. Βεβαιωθείτε ότι αναπνέετε σωστά από το διάφραγμα ή την κοιλιά και όχι από το στήθος. Επίσης, καλό θα ήταν να εκπνέετε μόνο από το στόμα, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποβάλλεται περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τον οργανισμό.

  1. Ρυθμός ταχύτητας

Μη βιάζεστε! Στην αρχή, επιβάλλεται οι ρυθμοί να είναι πιο αργοί και να αυξάνονται σταδιακά. Εάν πιέσετε το σώμα σας, υπάρχει ενδεχόμενο τραυματισμών, το τρέξιμο γίνεται ανταγωνιστικό και δυσάρεστο και στο τέλος, μπορεί να υποχρεωθείτε να εγκαταλείψετε. Ο σωστός ρυθμός για τον καθένα καθορίζεται από την ικανότητα του δρομέα να μπορεί να μιλήσει καθώς τρέχει, χωρίς να λαχανιάσει και χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψει. Δηλαδή να τρέχει, αλλά να κρατάει και τις δυνάμεις του.

  1. Κατανάλωση τροφής πριν από την προπόνηση

Η κατανάλωση τροφής πριν από το τρέξιμο δεν είναι καλή ιδέα. Ούτε βέβαια και το τρέξιμο με άδειο στομάχι. Το πιο σωστό είναι ένα ελαφρύ ή ειδικό για τρέξιμο γεύμα, τουλάχιστον μιάμιση με δύο ώρες πριν από την προπόνηση.

  1. Διάρκεια προετοιμασίας

Εάν γυμνάζεστε παίρνοντας μέρος σε άλλες αερόβιες δραστηριότητες, όπως κολύμβηση ή ποδηλασία, ασφαλώς θα χρειαστείτε λιγότερο χρόνο προετοιμασίας για έναν αγώνα δρόμου. Στην περίπτωση που ξεκινάτε την άσκηση από την αρχή, χρειάζονται τουλάχιστον 6 μήνες για να μπορέσει το σώμα σας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας μεγάλης απόστασης.  Όταν τρέχετε χωρίς να κουραστείτε για 30 λεπτά, σημαίνει ότι είστε χαλαροί και ότι η αντοχή σας είναι πλέον σε πολύ καλή κατάσταση.

  1. Καφές και τρέξιμο

Πριν από την άσκηση η καφεΐνη αυξάνει τις επιδόσεις, αλλά με μέτρο! Καταναλώστε μέχρι 2 κούπες καφέ, καθώς η μεγάλη ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες. Επίσης, ο καφές έχει διουρητικές ιδιότητες και μετά την κατανάλωσή του, η ανάγκη για στάση σε έναν αγώνα είναι συχνότερη.

SHARE