Υπάρχουν δύο ειδών νοικοκυραίοι και νοικοκυρές στον κόσμο: αυτοί που λατρεύουν το σιδέρωμα κι αυτοί που το μισούν. Είτε είναι για εσάς απόλαυση είτε… αναγκαίο κακό, το σιδέρωμα μπορεί να γίνει πιο εύκολο, γρήγορο και αποτελεσματικό με μια σειρά από τρικ που μπορείτε να εφαρμόζετε στο εξής.

Ο πρώτος «νόμος» του σιδερώματος ξεκινά ήδη από το πλυντήριο: αν τα ρούχα σας βγαίνουν πολύ τσαλακωμένα, τότε δοκιμάστε να μειώσετε τις στροφές του πλυντηρίου. Με αυτό τον τρόπο ο κάδος γυρίζει πιο αργά και τα ρούχα ταλαιπωρούνται λιγότερο στο πλύσιμο.

Έπειτα, αφαιρέστε τα ρούχα από το πλυντήριο αμέσως μόλις η πλύση ολοκληρωθεί, διαφορετικά θα τσαλακωθούν, ενώ υπάρχει κι ο κίνδυνος να εμφανιστεί μούχλα στο πλυντήριο, αν τα αφήσετε μέσα για πολλή ώρα. Το ίδιο ισχύει και για το στεγνωτήριο – αν τυχόν τα ξεχάσετε εκεί, κινδυνεύουν να τσαλακωθούν και μάλιστα αρκετά.

Φροντίστε να απλώσετε τα ρούχα καλά, τινάζοντάς τα και απλώνοντάς τα τεντωμένα, χωρίς να ζαρώνουν («η καλή νοικοκυρά φαίνεται στο άπλωμα» έλεγαν οι γιαγιάδες μας και μάλλον κάτι ήξεραν). Αν πάλι μετά το πλυντήριο, χρησιμοποιείτε το στεγνωτήριο, τότε φροντίστε προηγουμένως να τινάξετε και να διπλώσετε τα ρούχα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ζαρώσουν σε λάθος σημεία.  Μπορείτε να ψεκάσετε με ειδικά σπρέι για σιδέρωμα τα ρούχα σας όσο ακόμη είναι απλωμένα, που θα τα μαλακώσει για το σίδερο – αποφύγετε όμως να το κάνετε για ευαίσθητα ρούχα, όπως τα μάλλινα και τα μεταξωτά.

Για τα απαιτητικά πουκάμισα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο στεγνωτήριο ένα βρεγμένο σφουγγάρι ή μια βρεγμένη πετσέτα. Βάλτε τα μαζί να στεγνώσουν για 15 λεπτά και το τσαλάκωμα θα φύγει τόσο που ίσως και να μη χρειάζεται καν σιδέρωμα το πουκάμισό σας.

Την ώρα του σιδερώματος, αν το σιδερόπανό σας είναι από απλό ύφασμα, τότε ένα κομμάτι αλουμινίου κάτω από αυτό θα βοηθήσει να αυξηθεί η θερμοκρασία του σιδερώματος, πετυχαίνοντας έτσι καλύτερο αποτέλεσμα – για δική σας ευκολία όμως, στην αγορά κυκλοφορούν έτοιμα σιδερόπανα, πιο χοντρά, με επικάλυψη αλουμινίου στην κάτω όψη.

Όσο για τον ιδανικό χώρο για σιδέρωμα, δεν είναι άλλος από το υπνοδωμάτιο, αφού αφενός το κρεβάτι προσφέρεται για δίπλωμα και συγύρισμα των σιδερωμένων ρούχων κι αφετέρου μπορείτε να τα τακτοποιήσετε αμέσως στην ντουλάπα σας. Ξεκινήσετε το σιδέρωμα με τα ρούχα που θέλουν λιγότερο σιδέρωμα και πιο χαμηλές θερμοκρασίες, ώστε να φτάσετε σταδιακά στα πιο απαιτητικά που θέλουν υψηλές θερμοκρασίες σιδερώματος.

Στα πιο ευαίσθητα ρούχα σιδερώστε πρώτα ή αποκλειστικά την εσωτερική πλευρά, ώστε να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα, ενώ αν το σιδέρωμά σας περιλαμβάνει και γραβάτες, δοκιμάστε να τις σιδερώσετε έχοντας τις ανάμεσα σε ένα χαρτόνι (από κάτω) και μια λεπτή πετσέτα από πάνω. Με αυτό τον τρόπο ο ατμός εγκλωβίζεται στο ύφασμα, δεν έχει όμως απευθείας επαφή, ώστε να προκαλέσει τυχόν ζημιά στη γραβάτα.

Όσο για το ίδιο το σίδερο, ιδανικά προτιμήστε ένα ατμοσίδερο με βάση νερού, το οποίο παράγει περισσότερο και πιο δυνατό ατμό, ώστε το σιδέρωμα να γίνεται πιο γρήγορα και εύκολα. Τα πλείστα συστήματα σιδερώματος δέχονται νερό της βρύσης, είναι καλά όμως κάθε τόσο να το καθαρίζετε με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή για να απομακρύνονται τα άλατα.

Στις Υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για εύκολο, γρήγορο και καλό σιδέρωμα. Δείτε τις προσφορές στο τελευταίο μας φυλλάδιο.