Είναι καλοκαίρι και ο αέρας μυρίζει κάθε βράδυ κάρβουνα – στις αυλές, στο μπαλκόνι, στις παραλίες ή όπου αλλού μπορεί κανείς να στήσει με ασφάλεια μια ψησταριά. Με σύμμαχο τον καλό καιρό, οι ψησταριές ανάβουν για να υποδεχθούν μια καλή συντροφιά και ό,τι καλύτερο έχει ετοιμάσει ο ψήστης για τους συνδαιτυμόνες του – κρέας, ψάρι ή λαχανικά.

Αν είναι η σειρά σας να υποδεχθείτε τους καλεσμένους σας για μπάρμπεκιου, έχουμε για σας ορισμένα μυστικά για να απογειώσετε το γευστικό αποτέλεσμα:

  1. Είτε έχετε ψησταριά για κάρβουνα ή του γκαζιού, ξεκινήστε καθαρίζοντας καλά την επιφάνεια όπου θα ψηθούν τα τρόφιμα. Φροντίστε ακόμη να έχετε αρκετά καθαρά σκεύη για να τοποθετείτε τα ψημένα φαγητά, ώστε να αποφύγετε τυχόν μόλυνσή τους από την επαφή με τα ωμά τρόφιμα.
  2. Το μαρινάρισμα δίνει έξτρα γεύση στο ψήσιμο, είτε πρόκειται για κρέας ή ψάρι. Λίγα μπαχαρικά, λεμόνι και μουστάρδα ταιριάζουν σε κάθε μαρινάρισμα. Το αλκοόλ (μπράντι ή ρούμι πχ), τα κρεμμύδια και οι πιπεριές δένει καλά με το κρέας, ενώ για το ψάρι προτιμήστε λίγο λαδολέμονο με ρίγανη. Αφήστε την πρώτη ύλη να μαριναριστεί για όσο περισσότερη ώρα μπορείτε, ώστε να τραβήξει τους χυμούς, όμως πριν την τοποθετήσετε στη σχάρα, σκουπίστε την καλά για να μην καεί το μαρινάρισμα από την επαφή με τη σχάρα.
  3. Προθερμάνετε την επιφάνεια ψησίματος και λίγο προτού τοποθετήσετε πάνω τα τρόφιμα, περάστε την με λάδι, με τη βοήθεια ενός πινέλου ή σπρέι λαδιού, ώστε να μην κολλούν τα τρόφιμα στη σχάρα.
  4. Μην αλατίσετε το κρέας από πριν, διότι το αλάτι θα απορροφήσει τα υγρά και το κρέας θα σκληρύνει. Προτιμήστε να το αλατίσετε στη διάρκεια του ψησίματος, ιδανικά με χοντρό αλάτι.
  5. Να θυμάστε ότι το κρέας ψήνεται για μερικά λεπτά ακόμη, αφότου απομακρυνθεί από τη φωτιά. Μετά το ψήσιμο, αφήστε το να ξεκουραστεί, ιδανικά μέσα σε αλουμινόχαρτο ή σε ειδικά θερμός, προκειμένου να παραμείνει ζεστό.
  6. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πιρούνια για να γυρίσετε το κρέας ή τα λουκάνικα από την άλλη πλευρά, καθώς έτσι χάνουν τα υγρά τους. Προτιμήστε να το γυρίσετε με ειδικές λαβές. Παρομοίως, όταν ψήνετε μπιφτέκια, μην τα πιέζετε με τη σπάτουλα, καθώς χάνουν τους χυμούς τους.
  7. Αν ετοιμάζετε σπιτικά μπιφτέκια, ζητήστε από τον κρεοπώλη λιπαρό κιμά, ώστε να είναι ζουμερό το αποτέλεσμα.
  8. Αν ψήνετε ψάρι, δοκιμάστε να το κόψετε στη μέση και να γεμίσετε τη σάρκα του με λεμόνι, αλάτι και άνηθο.
  9. Τα λαχανικά δεν χρειάζονται λάδωμα προτού ψηθούν. Λίγο λάδι και ξύδι αμέσως μετά το ψήσιμο όμως θα απογειώσουν τη γεύση τους.
  10. Μην ξεχάσετε τα συνοδευτικά! Μια πατατοσαλάτα με κόλιανδρο ή μαγιονέζα, καλαμπόκι και πίτες ή ψωμί στα κάρβουνα, λίγα κρεμμύδια και χόρτα, αλοιφές ή ένα γρήγορο κους κους θα συμπληρώσουν ιδανικά το γεύμα σας.

Καλή όρεξη!

Στις Υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε όλες τις πρώτες ύλες, τα συνοδευτικά και τον εξοπλισμό για να ετοιμάσετε το ιδανικό μπάρμπεκιου για τους καλεσμένους σας. Δείτε τις προσφορές στο τελευταίο μας φυλλάδιο.