Ένα χαριτωμένο τραγούδι περιέχει τον εξής στίχο «tequila… it makes me happy». Aυτό αρκεί για να καταλάβουμε ότι είναι ένα αγαπημένο ποτό όσων αγαπούν τα πάρτι και τα δυνατά κοκτέιλ, για τα οποία σας δίνουμε μερικές ιδέες εδώ. Όμως, παρόλη τη δημοφιλία της, η τεκίλα παραμένει εν πολλοίς μια άγνωστη. Κυρίως δεν της αναγνωρίζεται η μοναδικότητά της. Δεν είναι σπάνιο να ακούσετε ακόμη και όσους είναι έτοιμοι να πουν άπειρα για το ουίσκι και την προέλευσή του ή το premium gin τους, να θεωρούν την τεκίλα ιδανικό συμπλήρωμα του γκουακαμόλε. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.

  1. Το όνομα «τεκίλα» είναι νομικά κατοχυρωμένο

Διάφοροι θείοι στον κόσμο φτιάχνουν «σπιτική» μπίρα, ούζο, τσίπουρο ή κρασί. Αν όμως ο θείος δεν έχει παρασκευαστήριο με συγκεκριμένες προδιαγραφές και συγκεκριμένα στο Jalisco του Μεξικού, αυτό που φτιάχνουν απαγορεύεται να το αποκαλεί «τεκίλα». Το όνομα «τεκίλα» είναι προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, όπως το «Prosciutto di Parma» κι όποιος το χρησιμοποιεί αυθαίρετα είναι αντιμέτωπος με μηνύσεις.

  1. Η τεκίλα παλαιώνεται

Η τεκίλα που πίνουμε συνήθως είναι πολύ πολύ νεαρή. Η λευκή (blanco/joven) είναι από 0 έως 2 μηνών. H reposado από 2 μηνών έως 1 έτους. Η añejo από 1 έτους έως 3 ετών (η διαφορά φαίνεται και στην τιμή της και στη γεύση της). Υπάρχουν και extra añejo εκδοχές, που έχουν ηλικία μεγαλύτερη από 3 χρόνια και είναι εξαιρετικά ώριμες. Mια από τις πιο θρυλικές τέτοιες τεκίλες έχει παλαιωθεί για 11 χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, προέρχεται από βιολογική αγαύη και κοστίζει περίπου €1000.

  1. Η τεκίλα δεν παράγεται από κάκτους

Η τεκίλα παράγεται από αγαύη αλλά η αγαύη δεν είναι κάκτος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία η τεκίλα πρέπει να περιέχει απόσταγμα αγαύης και μάλιστα μπλε αγαύης σε ποσοστό 51%. Η μπλε αγαύη χρειάζεται περίπου 8 χρόνια για να δώσει σοδειά. Το υπόλοιπο μπορεί να είναι οποιοδήποτε συμπληρωματικό απόσταγμα αλλά αυτό έχει επιπτώσεις στη γεύση του συνολικού προϊόντος.

_0005_shutterstock_291154508

4. Ο μύθος του σκουληκιού

Σκουλήκι μπορεί να βρεθεί στη μεσκάλ (την πιο καπνιστή και λιγότερο εξευγενισμένη ξαδέρφη της τεκίλας) κι αυτό μόνο αν το φυτό έχει προσβληθεί από ένα είδος σκόρου, ο οποίος σε μορφή προνύμφης μοιάζει με σκουληκάκι. Αν το σκουληκάκι δεν πνιγεί μέσα στη μεσκάλ μπορεί να γίνει μια πολύ όμορφη νυχτοπεταλούδα με το όνομα Mariposa. H τεκίλα δεν περιέχει σκουλίκια.

  1. Όλες οι τεκίλες είναι μεσκάλ αλλά δεν είναι όλες οι μεσκάλ τεκίλες

Όπως είπαμε και παραπάνω η τεκίλα πρέπει να προέρχεται σε ποσοστό 51% από την μπλε αγαύη, που αλλιώς ονομάζεται agave tequilana. H μεσκάλ μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε από τις τριάντα περίπου ποικιλίες αγαύης.

Στην υγεία μας!