Ο καφές στις μέρες μας τείνει να γίνει επιστήμη. Επιστήμη της απόλαυσης για την ακρίβεια! Νέες συνταγές ζεστού και κρύου καφέ αναδεικνύονται κάθε τόσο, στην προσπάθεια να ανιχνεύσουν όλα τα γούστα των μερακλήδων του καλού καφέ, ενώ η τέχνη του barista εξελίσσεται και γίνεται όλα και πια απαιτητική.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν όμως, η τέχνη ενός καλού espresso, του πιο αντιπροσωπευτικού καφέ από την Ιταλία, παραμένει αναλλοίωτη και βασισμένη σε ορισμένες βασικές αρχές, τις οποίες οι ίδιοι οι Ιταλοί δεν παραλείπουν, όσες παραλλαγές κι αν έχουν προκύψει στο μεταξύ στην υπόλοιπη υφήλιο που έχουν ως βάση τον espresso.

«Ο espresso είναι ένα θαύμα της χημείας μέσα σε ένα φλιτζάνι» έχει πει ο Ιταλός επιχειρηματίας του καφέ, Andrea Illy, συνοψίζοντας σε λίγες λέξεις τη μαγεία του σωστού espresso. Το ίδιο το όνομά του δηλώνει τη φύση του: espresso σημαίνει γρήγορα, διότι αφενός πρέπει να παρασκευάζεται πολύ γρήγορα (μέσα σε 20-25 δευτερόλεπτα σήμερα από τις μηχανές espresso) και αφετέρου πρέπει εξίσου γρήγορα να σερβίρεται και να πίνεται, σχεδόν στο πόδι, αφού μιλάμε για μια μικρή, πλην όμως αρκούντως περιεκτική σε καφέ ποσότητα. Οι Ιταλοί φροντίζουν μάλιστα να κρατούν τη μυρωδιά και την υφή του espresso αναλλοίωτη, αφού αποφεύγουν να προσθέσουν γάλα, ενώ αν και εφόσον ζητηθεί ζάχαρη, αυτή προστίθεται με σταγονόμετρο και όχι γενναιόδωρα – αν τουλάχιστον θέλουμε στα αλήθεια να πιούμε espresso.

Αν ετοιμάζετε espresso στο σπίτι, υπάρχουν μερικά ακόμη tips που εγγυώνται μεγαλύτερη επιτυχία στο φλιτζανάκι σας:

  1. Προτού σερβίρετε τον espresso, φροντίστε να ζεστάνετε το φλιτζανάκι βάζοντάς του ζεστό νερό.
  2. Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν πιο καθαρό νερό, χωρίς άλατα ή άλλες μυρωδιές που μπορούν να αλλοιώσουν τη γεύση.
  3. Η βασική ύλη, ήτοι ο καφές, πρέπει οπωσδήποτε να φυλάσσεται σε σκιερό και δροσερό μέρος, για να μην χάσει τη χαρακτηριστική μυρωδιά, υφή και γεύση του.
  4. Για μία δόση espresso απαιτούνται 7 γραμμάρια αλεσμένου καφέ. Διπλασιάστε τη δόση για έναν διπλό espresso και ενισχύστε (με μέτρο πάντα) αν θέλετε πιο έντονη γεύση.
  5. Μην παραλείψετε να χρησιμοποιήσετε το πατητήρι της μηχανής καφέ, προτού τοποθετήσετε τη χειρολαβή στο τρυπητό της μηχανής. Με αυτό τον τρόπο ο αλεσμένος espresso θα διαλυθεί ομοιόμορφα στο νερό.

Ecco a Lei, που λένε κι οι Ιταλοί στο σερβίρισμα!

Στις Υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε τις καλύτερες ποικιλίες καφέ για να ξεκινήσετε δυναμικά τη μέρα σας. Δείτε τις προσφορές μας στο τελευταίο μας φυλλάδιο.