Τι είναι αυτό που κάνει μια πίτσα, ένα σάντουιτς και μια μακαρονάδα καρμπονάρα να ξεχωρίζουν γευστικά; Από το σαλάμι μέχρι το προσούτο και τη μορταδέλα μέχρι το πάρμα χαμ, η απάντηση κρύβεται στην Ιταλία και συγκεκριμένα στα αλλαντικά που εμπλουτίζουν τα αγαπημένα μας φαγητά.

Πρόκειται στην ουσία για το αποτέλεσμα που προκύπτει από την ανάγκη των ανθρώπων για συντήρηση του κρέατος για αρκετό καιρό χωρίς να αλλοιωθεί η ποιότητά του και που υπήρξε κατά περιόδους μία από τις σημαντικότερες πηγές τροφής στην Ιταλία και αλλού.

Σημαντική παραγωγή αλλαντικών διαθέτουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, γνωστή για τα λουκάνικά της, αλλά και η Ελλάδα και η Κύπρος, γνωστές μεταξύ άλλων για το χοιρομέρι και τη λούντζα τους. Η Ιταλία ωστόσο θεωρείται από το 2016 ως η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής αλλαντικών προϊόντων στον κόσμο, με την κλιματική και γεωγραφική ετερογένεια της μεσογειακής αυτής χώρας να αποτελεί κλειδί επιτυχίας για την παραγωγή ορισμένων από τα διασημότερα αλλαντικά παγκοσμίως.

Τα αλλαντικά παρασκευάζονται με την προσθήκη μπαχαρικών όπως αλάτι και πιπέρι και η επεξεργασία τους ολοκληρώνεται με διάφορες μεθόδους, όπως το κάπνισμα, το βράσιμο και το ψήσιμο, που τους προσδίδουν συγκεκριμένη υφή και γεύση.

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που διακρίνουν αυτή την κατηγορία χοιρινών προϊόντων είναι η εκλεκτική πρόσμιξη ποιοτικού κρέατος και η εφαρμογή συγκεκριμένων κτηνοτροφικών πρακτικών και διαδικασιών επεξεργασίας τους. Το εύρος της ποικιλομορφίας και των γεύσεων που διακρίνουν τα αλλαντικά είναι αποτέλεσμα αιώνων παράδοσης, συνδυασμένων με προηγμένες μελέτες που γίνονται και εφαρμόζονται για την διασφάλιση της εφαρμογής υγειονομικών κανόνων και προτύπων.

Από τα διασημότερα αλλαντικά Ιταλίας που κυκλοφορούν σήμερα στην διεθνή αγορά είναι τα αλλαντικά μάρκας Golfera, που παράγονται από τη δεκαετία του ’60 στην καρδιά της Βόρειας Ιταλίας, στην πόλη Lavezzola. Ξεκινώντας αρχικά με την παραγωγή μορταδέλας, ενός τυπικού αλλαντικού της περιοχής, η οικογενειακή επιχείρηση επεκτάθηκε στην παραγωγή σαλαμιού και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στην αξιοποίηση χοιρινού κρέατος για την παραγωγή μεγάλης γκάμας αλλαντικών προϊόντων. Με ιδιαίτερο σεβασμό στην παράδοση που διέπει αυτή την κατηγορία προϊόντων, αλλά με προσανατολισμό το μέλλον και με έμφαση στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, η μοντέρνα πια εταιρεία Golfera φέρνει στο πιάτο σας μια αντιπροσωπευτική γεύση από Ιταλία.

Όπως συνοψίζει ο Πρόεδρος της εταιρείας, κ. Alvaro Zavaglia, «ο παππούς και ο πατέρας μου εργάστηκαν ως κρεοπώλες στην αγροτική περιοχή της πόλης Ρίμινι στη Βόρεια Ιταλία. Σήμερα, οι εποχές έχουν αλλάξει και τα τρίτης και τέταρτης γενιάς μέλη της οικογένειάς μας ακολουθούν τα ίδια χνάρια αλλά ως μέρος μιας μοντέρνας, επιχειρηματικής κουλτούρας. Μιας κουλτούρας που έχει τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν και η οποία γι΄ αυτό τον λόγο έχει ανάγκη από στρατηγικές που να διασφαλίζουν υψηλά επίπεδα ποιότητας του προϊόντος».

Στις Υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε μεγάλη γκάμα από προϊόντα της ιταλικής Golfera. Δείτε όλες τις προσφορές σε αλλαντικά προϊόντα στο τελευταίο μας φυλλάδιο.