Η κυπριακή παράδοση αναβιώνει ακόμη στα χωριά, από τις νέες γενιές που ανέλαβαν να συνεχίσουν το έργο των γιαγιάδων και των παππούδων τους, διαφυλάσσοντας έτσι την πολιτιστική κληρονομιά μας. Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες, στο κυπριακό τραπέζι μας θα υπάρχει πάντα το χαλούμι, η αναρή, η λούντζα, ο παστουρμάς, το χοιρομέρι, το λουκάνικο.

Χρησιμοποιώντας τις αυθεντικές, παραδοσιακές συνταγές της μητέρας τους, της γιαγιάς Κακουλούς, τα αδέρφια Πέτρου εισάγουν από το 1982 γαλακτοκομικά προϊόντα στην κυπριακή αγορά, με την εμπορική επωνυμία «Αλάμπρα». Τιμώντας τη γιαγιά Κακουλού, η οποία έφτιαχνε γαλακτοκομικά προϊόντα από το γάλα που παρήγαγε η οικογενειακή φάρμα, τα αδέρφια δημιούργησαν σειρά προϊόντων με την επωνυμία «Η ΓΙΑΓΙΑ», η οποία έχει καταφέρει να μπει σε κάθε σπίτι στην Κύπρο και όχι μόνο. Η εταιρεία εξάγει σήμερα το χαλούμι της σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του τόπου μας είναι και τα αλλαντικά, όπως το λουκάνικο, η λούντζα και ο παστουρμάς, η παραγωγή των οποίων ξεκίνησε από πολύ παλιά, λόγω της ανάγκης συντήρησης του κρέατος για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Στο χωριό Δύμες στην καρδιά της Πιτσιλιάς, ο Μάριος και Ρένος Κυριακίδης ανέλαβαν εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες την οικογενειακή επιχείρηση «Αλλαντικά Δύμες», συνεχίζοντας μέχρι σήμερα την επιτυχημένη διαδρομή του πατέρα και της μητέρας τους. Όλα ξεκίνησαν γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν ο κ. Ανδρέας, οδηγός λεωφορείου, κάθε φορά που πήγαινε στη Λεμεσό έπαιρνε σε φίλους του χωριάτικο χοιρομέρι και λουκάνικα που έφτιαχναν συγχωριανοί του. Στην πορεία, αποφάσισε μαζί με τη γυναίκα του να φτιάξουν και οι ίδιοι αλλαντικά για να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους, αλλά και για να πωλούν σε μερικούς φίλους.

Η ιστορία, λοιπόν, της αλλαντοποιίας της οικογένειας Κυριακίδη ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄70 από την κουζίνα του σπιτιού τους στο χωριό Δύμες και συνεχίζεται σήμερα σε έναν επαγγελματικό χώρο με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, όπου παρασκευάζονται γύρω στους 100 τόνους αλλαντικών τον χρόνο. Το λουκάνικο της αλλαντοποιίας σημειώνει κάθε χρόνο τις μεγαλύτερες πωλήσεις, ενώ ιδιαίτερη ζήτηση έχουν και ο παστουρμάς και η κρασάτη λούντζα. Το μυστικό της επιτυχίας τους, όπως λένε τα αδέρφια Κυριακίδη, είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιούν υψηλής ποιότητας κρέας, αλλά και το γεγονός ότι αποφεύγουν τα συντηρητικά.

Τα κυπριακά παραδοσιακά αλλαντικά και γαλακτοκομικά είναι το μυστικό ενός νόστιμου κυπριακού σάντουιτς και η καλύτερη επιλογή για τα platters που θα φτιάξετε για να απογειώσετε μια βραδιά με φίλους και καλό κρασί.

Στις υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε τα αγαπημένα σας κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα στις καλύτερες τιμές. Δείτε τις προσφορές μας στο τελευταίο μας φυλλάδιο.