Αν δεν είσαι Λεμεσιανός δύσκολα το συλλαμβάνεις και ακόμη πιο δύσκολα μπορεί να το νοιώσεις: Η Τσικνοπέμπτη δεν είναι μια μέρα σαν τις άλλες. Ούτε και μία γιορτή σαν τις άλλες. Είναι εκείνη η μέρα που σηματοδοτεί την έναρξη του μεγαλύτερου πάρτι διαρκείας στην πόλη του κεφιού και του γλεντιού. Του πάρτι των Αποκριών. Μικρά και μεγάλα γλέντια να στήνονται την Τσικνοπέμπτη σε σπίτια, επιχειρήσεις, καταστήματα, σοκάκια και πλατείες, κυριολεκτικά σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο της πόλης.

Είναι βεβαίως η Τσικνοπέμπτη και μέρα κρεατοφαγίας… δίχως μέτρο για ολόκληρο το νησί. Λέγεται υπό τη μορφή αστεϊσμού ότι δύσκολα διακρίνει κανείς από το διάστημα την Κύπρο και την Ελλάδα κατά την Τσικνοπέμπτη, με τις δύο χώρες να καλύπτονται από ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που δημιουργείται από το ψήσιμο κρεάτων. Πρόκειται ασφαλώς για μία υπερβολή μεν, που όμως μας αρέσει να επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα.

Αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζατε είναι ότι ανάλογη γιορτή υπάρχει και αλλού. Στη Γερμανία γιορτάζουν την Λιπαρή Πέμπτη (Schmutziger Donnerstag), ενώ στην Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ γιορτάζουν την Χοντρή ή Λιπαρή Τρίτη (Mardi Gras) και μάλιστα συνδυάζουν επίσης την κρεατοφαγία με καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Στη δική μας γειτονιά, Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής, εξ ου και η κρεατοφαγία των ημερών) και πήρε το όνομά της από τη τσίκνα των κρεάτων που ψήνονται σε όλα τα σπίτια αυτήν τη μέρα. Πιστεύεται ότι το έθιμο έχει τις ρίζες του στις βακχικές γιορτές αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Και από χριστιανικής άποψης, όμως, η Τσικνοπέμπτη θεωρείται ημέρα χαράς, αλλά και προετοιμασίας, αφού 11 ημέρες αργότερα αρχίζει η σημαντικότερη νηστεία των Ορθοδόξων, αυτή της Σαρακοστής, πριν από το Πάσχα.

Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι Κύπριοι ειδικά προετοιμαζόμαστε… υπερβολικά καλά για την νηστεία της Σαρακοστής. Η σούβλα, χοιρινή ή αρνίσια έχει την τιμητική της σε κάθε ευκαιρία και πολύ περισσότερο την Τσικνοπέμπτη, ενώ η τσίκνα από το χοιρινό σουβλάκι, τα λουκάνικα, το μπέικον, τα μπριζολάκια, τα μπιφτέκια, τα παϊδάκια και τις ακαταμάχητες κυπριακές σεφταλιές καλύπτει κάθε γωνιά του νησιού. Δεν λείπουν βεβαίως και το χαλούμι στη σχάρα, οι τηγανιτές πατάτες και οι σαλάτες με ελληνική φέτα, απαραίτητα συνοδευτικά των κρεατικών στα κάρβουνα. Άφθονο όμως ρέει και το αλκοόλ. Μπίρες, κρασί, ζιβανία για να κάνουμε κέφι, το επιβάλλει άλλωστε η μέρα, και να το ρίξουμε στο χορό.

Για να είναι η φετινή Τσικνοπέμπτη αξέχαστη για τους γευστικούς σας κάλυκες, καλό είναι να έχετε υπόψιν μερικά μικρά, αλλά σημαντικά μυστικά για το ψήσιμο κρέατος: Φροντίστε το κρέας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και να γίνει το ψήσιμο σε μέτρια φωτιά για τέλειο αποτέλεσμα. Θυμηθείτε ότι δεν πρέπει ποτέ να το αλατίζετε από πριν για να μην στεγνώσει και να χάσει τα υγρά του. Αν λοιπόν θέλετε την μπριζόλα ζουμερή, αφήστε οπωσδήποτε το αλάτι για μετά το ψήσιμο. Τολμήστε να μαρινάρετε το κρέας, δίνοντας άλλη διάσταση στη γεύση, προτιμώντας μαρινάδα με θυμάρι, σκόρδο και κρεμμύδι για αρνίσιο κρέας, μαρινάδα με ρίγανη, μαϊντανό και κρεμμύδι για χοιρινό κρέας ή μαρινάδα με βάση το γιαούρτι και τον κόλιανδρο για κοτόπουλο.

Καλή όρεξη, καλή διασκέδαση, καλές Απόκριες!

Στις υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία κρεατικών για να ικανοποιήσετε και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους την Τσικνοπέμπτη. Δείτε τις προσφορές μας, στο τελευταίο μας φυλλάδιο.