Έχει όνομα ελληνικό, αλλά οι ρίζες του πηγάζουν κατευθείαν από την Ιταλία, γι’ αυτό και οι Ιταλοί αποκαλούν το αυθεντικό βαλσάμικο ‘tradizionale’, που θα πει παραδοσιακό. Το balsamico ή βαλσάμικο ξύδι στα ελληνικά, προέρχεται από την ελληνική λέξη «βάλσαμο». Προφανώς όχι τυχαία, αφού η χρήση του έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό: περιέχει σίδηρο, μαγγάνιο και κάλιο που βοηθούν στην απώλεια βάρους και πολυφαινόλες που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Απελευθερώνει επίσης το ένζυμο πεψίνη, που βοηθά στην πέψη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το balsamico είναι ένα πολύ σκούρο, σχετικά συμπυκνωμένο και έντονα αρωματισμένο ξύδι, που, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ξύδια, παράγεται από τον μούστο, συνήθως της ποικιλίας trebbiano, και όχι από κρασί που αφέθηκε να ξινίσει. Στην αυθεντική του εκδοχή, ο μούστος βράζεται φρέσκος και στο πετιμέζι που θα παραχθεί προστίθενται παλιότερα ξύδια. Στη συνέχεια, το μίγμα μεταφέρεται για ζύμωση σε ξύλινα βαρέλια βελανιδιάς, κερασιάς, καστανιάς ή καρυδιάς και μουριάς, μια διαδικασία που κρατάει χρόνια, μέχρι να βγει το τελικό προϊόν.

Στην πατρίδα του balsamico, την Ιταλία, όπου η διαδικασία παρασκευής τηρείται ευλαβικά και το balsamico έχει κατοχυρωθεί κατά τόπους με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, η παλαίωση διαρκεί τουλάχιστον δώδεκα χρόνια. Εφάμιλλο του ιταλικού θεωρείται το ελληνικό βαλσάμικο ή «βάλσαμο» Καλαμάτας, που παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο από μούστο.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι το balsamico αρχικά δεν ήταν σάλτσα, αλλά χωνευτικό ποτό που το έπιναν οι άρχοντες της Modena μετά το γεύμα. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα η παραγωγή του στις οικογενειακές επιχειρήσεις ξεκινούσε με κάθε γέννηση ενός μωρού και συνήθως αναλάμβαναν τα βαρέλια οι κόρες, καθώς θεωρούταν ότι θα διατηρούσαν πιο πιστά την οικογενειακή παράδοση του balsamico.

Σήμερα, το balsamico συνοδεύει υπέροχα το κρέας και το ψάρι στο μαρινάρισμα ή τις σαλάτες ως dressing, σε συνδυασμό με καλό ελαιόλαδο και άλλες πιθανές προσθήκες, όπως το μέλι και η μουστάρδα για πιο γλυκόξινη και έντονη γεύση, αλλά και άλλοι συνδυασμοί που μπορείτε είτε να τους παρασκευάσετε ή να τους βρείτε έτοιμους σε μίγμα με τη μορφή κρέμας βαλσάμικου.

 

Στις υπεραγορές Άλφα Μέγα μπορείτε να βρείτε προσφορές στο βαλσάμικο ξύδι και τις κρέμες βαλσάμικου.