Λίγες γευστικές παραδόσεις έχουν επιβιώσει αναλλοίωτες στο χρόνο όσο το κρέας πάνω σε φωτιά. Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που έφερε τους ανθρώπους κοντά και τους έκανε κοινωνία. Εξελιγμένος απόγονος αυτής της παράδοσης είναι τα barbecue που λαμβάνουν χώρα όσο ο καιρός το επιτρέπει (ευτυχώς είναι αρκετοί οι μήνες ηλιοφάνειας στο νησί μας) και συγκεντρώνουν οικογένειες και φίλους γύρω από την ψησταριά. Παρακάτω σας δίνουμε μερικές συμβουλές για σίγουρη επιτυχία σε κάθε ψηστική σας απόπειρα:

  1. Διαλέξτε το σωστό ‘καύσιμο’

Οι ορθόδοξοι επιμένουν ότι το σωστό barbecue δέχεται μόνο κάρβουνο. Οι προοδευτικοί δεν λένε όχι στις ψησταριές αερίου. Εμείς λέμε ότι πρέπει να επιλέξετε την ψησταριά και το καύσιμο ανάλογα με το γευστικό αποτέλεσμα που επιδιώκετε. Για πιο καπνιστή πλούσια γεύση το κάρβουνο είναι must. Για πιο light, ανάλαφρη επίγευση επιλέγετε το αέριο.

  1. Προθέρμανση και λάδωμα

Απαραίτητο βήμα ώστε να πετύχετε το σωστό ψήσιμο. Ξεκινήστε 15 ή 20 λεπτά πριν να ακουμπήσει το κρέας τη σχάρα. Αφήστε τα κάρβουνα να ‘καθίσουν’ και στη συνέχεια λαδώστε τη σχάρα. Μετά ψήστε άφοβα. Όταν η σχάρα έχει προθερμανθεί σωστά το κρέας και την έχετε λιπάνει με ελαιόλαδο (χρησιμοποιήστε είτε πινέλο μαγειρικής είτε μια πετσέτα βουτηγμένη σε λαδάκι) ακουμπάει στο μέταλλο και αμέσως ‘αρπάει’ εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό παραμένει ζουμερό και κρατάει όλη τη γεύση του, ενώ δεν κολλάει στη σχάρα  .

  1. Η απαραίτητη μαρινάδα

 

Η μαρινάδα κάνει πολύ περισσότερα από το να δίνει γεύση στο κρέας. Το διατηρεί κατάλληλο για κατανάλωση. Γιατί; Είναι απλό. Ιδανικά το κρέας πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου για να ψηθεί όμορφα και να παραμείνει γευστικό. Όσο το κρατάτε εκτός ψυγείου όμως αυτό μπορεί να αλλοιωθεί. Μια πλούσια γευστική μαρινάδα με το αναγκαίο κρασί ή ξύδι, αποτρέπει το σχηματισμό μικροβίων.

 

  1. Και το κρέας χρειάζεται ξεκούραση

 

Αφού ψήσετε το κρέας σας τοποθετείστε το σε καθαρή πιατέλα και σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο. Έτσι θα έρθει στη θερμοκρασία που θα μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς να το φυσάτε, ενώ οι χυμοί του θα κατανεμηθούν ομοιόμορφα και θα αποκτήσει η υφή του ομοιογένεια.

 

  1. Καλό ψήσιμο είναι το ασφαλές ψήσιμο

 

Για να προστατέψετε τον εαυτό σας και το ψήσιμό σας από πιθανές παρενέργειες να θυμάστε πάντα να χρησιμοποιείτε διαφορετική επιφάνεια κοπής και μαχαίρι για τα λαχανικά, διαφορετική για το κοτόπουλο και διαφορετική για το κόκκινο κρέας. Μην παραλείπετε ποτέ να καθαρίζετε σχολαστικά τη σχάρα με την ειδική βούρτσα αφού ολοκληρώσετε το ψήσιμο. Αφιερώστε το δεκάλεπτο που αφήνετε το κρέας να ξεκουραστεί σε αυτή τη μικρή ‘αγγαρεία’, γιατί τα υπολείμματα του ψησίματος αφαιρούνται ευκολότερα όταν η σχάρα είναι ζεστή. Καθαρή σχάρα σημαίνει γευστικότερο και υγιεινότερο γεύμα.