Από το πρωί μέχρι το απόγευμα, επικρατεί στους δρόμους ένα παρεΐστικο σκηνικό, η κάπνα είναι διάχυτη παντού, οι δεξιοτέχνες της σούβλας ψήνουν nonstop και τα πρώτα μασκαρέματα κάνουν την εμφάνισή τους σηματοδοτώντας την έναρξη του καρναβαλιού. Ύστερα, γύρω στο βραδάκι, μεταφερόμαστε σε ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και ουζερί, πίνουμε, τρώμε οτιδήποτε ψημένο στα κάρβουνα και γλεντάμε με διπλοπενιές. Η Τσικνοπέμπτη, ή όπως την αποκαλούν «η γιορτή της ψησταριάς», είναι ίσως η μοναδική μέρα του χρόνου που όλοι απολαμβάνουμε με την ψυχή μας, μερακλήδες και μη. Εκτός βέβαια από τους χορτοφάγους!

Είναι εκείνη η μέρα που πας στο γραφείο με το καλοσιδερωμένο ριγέ σου πουκάμισο, αλλά από κάτω φοράς το… μπλουζάκι του σούπερμαν ή ό,τι άλλο σκέφτηκες να μεταμφιεστείς. Είναι εκείνη η μέρα του χρόνου που η ρουτίνα στο γραφείο διακόπτεται για ένα ευχάριστο διάλειμμα. Οι επαγγελματικές συναντήσεις, τα αδιάκοπα τηλεφωνήματα και ο καταιγισμός από emails μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα χάριν της εθιμοτυπίας. Τις συζητήσεις στο γραφείο μονοπωλεί ένα και μοναδικό ερώτημα: «από ποιο ψητοπωλείο θα παραγγείλουμε;», εάν φυσικά η ομάδα δεν οργανώθηκε από την προηγούμενη μέρα για το καθιερωμένο ψήσιμο στη φουκού, με την τσίκνα να τυλίγει κάθε γωνιά του γραφείου.

Από την τσίκνα, τη μυρωδιά του ψημένου κρέατος, έχει πάρει το όνομά της η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, με την κρεατοφαγία (και την πολυφαγία!) να μονοπωλεί το… πρόγραμμα της ημέρας. Η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η τελευταία ημέρα κατανάλωσης κρέατος πριν από τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και επιλέχθηκε ως ημέρα κρεατοφαγίας, καθώς η Τετάρτη και η Παρασκευή αποτελούν ημέρες νηστείας για τους Ορθόδοξους.

Επίσης, σηματοδοτεί την έναρξη των Απόκριων, που σημαίνουν «αποχή από το κρέας», όπως και η λέξη «καρναβάλι» η οποία προέκυψε από τη λατινική φράση «carnem levare» ή «carnis levamen», που σημαίνει διακοπή της κατανάλωσης κρέατος. Από την Τσικνοπέμπτη μέχρι και την Κυριακή της Απόκρεως προετοιμαζόμαστε για την επερχόμενη μεγάλη νηστεία ξεδίνοντας, φορώντας μάσκες και χορεύοντας σε ρυθμούς καρναβαλιού.

Λέγεται ότι η παράδοση του μασκαρέματος έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στη λατρεία του Θεού Διόνυσου και τις βάκχικες τελετές που πραγματοποιούνταν αρχές της άνοιξης για να φύγουν τα κακά πνεύματα του χειμώνα, έτσι ώστε η σοδειά να είναι καλή. Οι γιορτές αυτές επιβίωσαν με διάφορες παραλλαγές στο πέρασμα των χρόνων και από τα χριστιανικά χρόνια μέχρι σήμερα, εξελίχθηκαν σε αυτό που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Καλές Απόκριες!

Στις υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε διάφορα είδη κρεατικών για να τσικνίσετε, στις καλύτερες τιμές. Δείτε τις προσφορές μας στο τελευταίο μας φυλλάδιο.