Δεν τη λένε τυχαία Καθαρά Δευτέρα: Είναι η μέρα που ξεκινά η μεγαλύτερη νηστεία του ορθόδοξου χριστιανισμού, οι 42+7 μέρες της Μεγάλης Σαρακοστής που δίνουν στους πιστούς την ευκαιρία να αποτοξινωθούν, να καθαρίσουν δηλαδή το σώμα τους, ενόψει της κορύφωσης του θείου δράματος τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Στην Κύπρο εκείνη τη μέρα λέμε πως πάμε «να κόψουμε τη μούττη της Σαρακοστής», αποδίδοντάς της μια γυναικεία μορφή χωρίς μύτη, ώστε να μην οσμίζεται τα ακάθαρτα (λιπαρά) φαγητά και να καταφέρει να κρατήσει αυτή τη μεγάλη νηστεία (εξ ου και οι ζωγραφιές που είθισται να φέρνουν τα παιδιά από το σχολείο που απεικονίζουν μια γυναίκα χωρίς μύτη, αλλά με εφτά πόδια – όσες κι οι βδομάδες της Σαρακοστής).

Την Καθαρά Δευτέρα η παράδοση μας θέλει να βγαίνουμε στην εξοχή που έχει αρχίσει να πρασινίζει ελέω άνοιξης (οκ, φέτος πρώιμα λόγω βροχών) για να φάμε τα νηστίσιμα φαγητά της ημέρας που κανονικά δεν θα πρέπει να περιέχουν ούτε λάδι. Λαχανικά ωμά, βρασμένα ή ξυδάτα και χαλβάς έχουν την τιμητική τους, όπως και τα κουλούρια κι οι λαγάνες – αυτό το ορθογώνιου σχήματος, λεπτό και σχεδόν επίπεδο ψωμί που τρώμε αποκλειστικά αυτή τη μέρα του χρόνου. Στην Ελλάδα διαχρονικά υπήρχε η συνήθεια να καταναλώνεται φασολάδα και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, αφού συνήθως μαγειρεύεται από κάποια τοπική Αρχή σε μεγάλα καζάνια, συνήθεια που τα τελευταία χρόνια απέκτησαν και πολλές κυπριακές κοινότητες. Άλλες επιλογές για το πιάτο της ημέρας είναι οι πατάτες βραστές ή οφτές, οι ελιές, τα οστρακοειδή, η τασιή κι η ταραμοσαλάτα.

Αν προτιμήσετε πράγματι να εκδράμετε την Καθαρά Δευτέρα, τότε μπορείτε να τιμήσετε τα κυπριακά έθιμα και με τα διάφορα παραδοσιακά παιχνίδια που παίζονται τέτοια μέρα στην εξοχή, όπως οι αυγοδρομίες, που παίζονται με ένα κουτάλι στο στόμα απ’ όπου δεν πρέπει να σας πέσει το αβγό τρέχοντας και η δακκανούρα ή αυκωτήρα στην οποία ο παίκτης πρέπει να πιάσει ένα αβγό με το στόμα του χωρίς να το αγγίξει με άλλο μέρος του σώματός του. Άλλα παραδοσιακά παιχνίδια της ημέρας που παίζονται στην εξοχή είναι η καττόμουγια (τυφλόμυγα) όπου ένας παίκτης, αφού του δέσουν τα μάτια με μαντήλι και τον γυρίσουν αρκετά ώστε να χάσει τον προσανατολισμό του, πρέπει να αρπάξει ένα παίκτη από αυτούς που τον χτυπούν με τα χέρια ή με μαντίλι ή η γνωστή και στους νεότερους μακριά καμήλα.

Το πιο αγαπημένο όμως ίσως έθιμο της ημέρας για μικρούς και μεγάλους είναι το πέταγμα του χαρταετού, το οποίο μας ήρθε από την αρχαία Κίνα και συμβολίζει την προσπάθεια του ανθρώπου να πετάξει ψηλά, προς τα θεία. Μπορείτε να προμηθευτείτε έναν έτοιμο χαρταετό ή να τον κατασκευάσετε μόνοι σας κι αν ο καιρός το ευνοεί, να κάνετε ψηλές πτήσεις (φροντίστε μόνο να μείνετε μακριά από τα καλώδια της Ηλεκτρικής!).

Εντός ή εκτός, με παραδόσεις ή χωρίς, όπου κι αν αποφασίσετε να περάσετε φέτος την Καθαρά Δευτέρα, από όλους εμάς στις ΑΛΦΑΜΕΓΑ, καλή Σαρακοστή!

Ετοιμάστε το πρώτο σαρακοστιανό τραπέζι με νηστίσιμα εδέσματα που θα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία στις Υπεραγορές Αλφαμέγα. Δείτε τις προσφορές μας στο τελευταίο μας φυλλάδιο.