Φέτα: η «βασίλισσα» των ελληνικών τυριών έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. έχει όνομα και γεύση που γνωρίζουμε από τα μικράτα μας και είναι συνυφασμένη με την παράδοσή μας,  συντροφεύοντας τα τραπέζια μας σχεδόν σε όλες τις περιστάσεις. Από πότε ξεκινά η ιστορία της όμως;

Η πρώτη αναφορά είναι στην Οδύσσεια του Ομήρου, όπου αναφέρεται ότι ο Κύκλωπας Πολύφημος ήταν τυροκόμος και παρασκεύαζε αιγοπρόβειο τυρί, ενώ υπάρχουν αναφορές και στη μυθολογία σύμφωνα με τις οποίες η τυροκομία δόθηκε σαν δώρο στους ανθρώπους από τους θεούς του Ολύμπου.  Η ιστορικότητα μαρτυρά τη σημαντικότητα της φέτας αλλά οι χιλιάδες συνταγές της δικαιολογούν την πορεία της στο χρόνο!

Κατηγοριοποιήσαμε τις πιο αγαπημένες μας και τις παρουσιάζουμε με αγάπη:

Η κλασσική:  μέσα στη χωριάτικη σαλάτα με λαδάκι και ριγανίτσα. Όλοι έχουμε μαλώσει για την τελευταία «βούτα» με το ψωμί.

Η παραδοσιακή:  μέσα στις πίτες της γιαγιάς. Αγαπήσαμε την απλή τυρόπιτα αλλά και όλες τις πίτες με χορταρικά, όπως πρασοτυρόπιτα ή σπανακοτυρόπιτα.

Η σύγχρονη: τηγανιτή φέτα με μέλι και σουσάμι. Η γλυκιά γεύση της μας έχει παρασύρει όλους και σε δεύτερη μερίδα.

Η μοντέρνα: ψητή φέτα σε φύλλο με μαρμελάδα. Η συνταγή είναι το ίδιο νόστιμη με όποια μαρμελάδα κι αν διαλέξεις, ωστόσο προτείνουμε ντομάτας αν σου αρέσουν τα γλυκά ή ελιάς αν σου αρέσουν τα εξεζητημένα.

 

Διάλεξε τη δική σου αγαπημένη!