Ίσως η δημιουργία του γαλαξία μας να μην οφείλεται στο γάλα από τους μαστούς της Ήρας όταν προσπάθησε να θηλάσει τον Ηρακλή, όπως διδάσκει η ελληνική μυθολογία. Σίγουρα όμως, στο γάλα οφείλουμε σωρεία βιταμινών και άλλων θρεπτικών στοιχείων που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα και που το βοηθούν ν’ αναπτυχθεί γρήγορα και να εξοπλιστεί με τις σωστές άμυνες που του διασφαλίζουν μακροχρόνια υγεία και ευεξία.

Αν και κατά καιρούς δημοσιοποιούνται διάφορες μελέτες που θέλουν το γάλα να μην αποτελεί πανάκεια για τη σωστή ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού, όπως όλες οι μανούλες τονίζουν στα παιδιά τους, εντούτοις δεν παύει να είναι μία από τις βασικότερες πηγές λίπους, υδατανθράκων, πρωτεϊνών, ασβεστίου και φωσφόρου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι καταναλώνεται ευρέως από τον άνθρωπο εδώ και 9.000 χρόνια!

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η δια του θηλασμού απευθείας μεταφορά του γάλακτος από τους μαστούς ενός θηλαστικού στο πεπτικό σύστημα των νεογνών αποτελεί το μικρότερο καταγεγγραμμένο κύκλωμα παραγωγής – κατανάλωσης που σημειώνεται στη φύση.

Το γάλα είναι επίσης παράγωγο άλλων προϊόντων που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως τυριά, γιαούρτι και φυσικά το γνώριμο σε όλους κυπριακό χαλλούμι. Η βασικότερη ίσως χρήση του γίνεται ωστόσο σήμερα για τις ανάγκες του προγεύματος, είτε μιλάμε για καφέ με γάλα ή δημητριακά με γάλα, είτε για κρέπες, ομελέτες, ακόμα και για γάλα με τριαντάφυλλο, ειδικότερα κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Το γάλα σε όλες του τις μορφές (νωπό, παστεριωμένο, ομογενοποιημένο, συμπυκνωμένο, ζαχαρούχο), χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό και στη μαγειρική, με τη γνωστότερη σε όλους μας γεύση από τη λαχταριστή κρέμα με την οποία είναι επενδυμένα τα μακαρόνια του φούρνου.

Ακόμα και για όσους εμφανίζουν συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, η φύση έχει φροντίσει να διαθέσει άφθονα υποκατάστατα, όπως είναι το γάλα σόγιας, που χρησιμοποιείται συχνά στον καφέ ή τα δημητριακά. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι και τα γάλατα αμυγδάλου και καρύδας, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική, ενώ καταναλώνονται επίσης νωπά, σε συνδυασμό με γεύσεις σοκολάτας, βανίλιας κ.α. Για όσους, τέλος, προτιμούν το ζωικό γάλα, αλλά αποφεύγουν το αγελαδινό, τελευταία γίνεται όλο και πιο δημοφιλές το αιγινό γάλα, που υπάρχει άφθονο και στη χώρα μας.

Στις υπεραγορές Αλφαμέγα θα βρείτε μεγάλη γκάμα από γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα γάλακτος! Δείτε τις προσφορές στο τελευταίο μας φυλλάδιο